Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στην Τρίπολη (video)

Mετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΑΣΠΠ αποφασίστηκαν

κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου αγρότες από ολόκληρη την Πελοπόννησο βρέθηκαν στην Τρίπολη με σημείο συνάντησης τον ΟΣΕ και πραγματοποίησαν πορεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ, όπου και συνάντησαν τον προϊστάμενο κ. Αγγελόπουλο.

Η παρουσία της Αστυνομίας στην πορεία φαίνεται να ενόχλησε τους αγρότες οι οποίοι ζητούσαν από τους υπηρεσιακούς στις εκάστοτε υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την απομάκρυνσή τους, καθώς, όπως έλεγαν, μόνο τους μέλημα ήταν να συναντηθούν με τους προϊστάμενος των υπηρεσιών και να συζητήσουν τα αιτήματα τους.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε μεγάλη ένταση, με τους αγρότες να ζητούν να συναντήσουν όλοι μαζί της προϊσταμένη κυρία Φάσσου και με τις αστυνομικές δυνάμεις να τοποθετούνται στις εισόδους του κτιρίου και των γραφείων, ζητώντας να ψηφιστεί μια αντιπροσωπεία. Έπειτα από λίγα λεπτά λογχομαχιών οι αγρότες διέλυσαν το τείχος των αστυνομικών και εισχώρησαν στο κτίριο όπου εκεί υπήρξε και η επέμβαση της ΟΠΚΕ.

Οι αγρότες στις δηλώσεις τους κατήγγειλαν την Αστυνομία, καθώς και την κυρία Φάσου για τη στάση τους και έκαναν λόγο για τραυματισμούς αγροτών από την εμπλοκή με την Αστυνομία.

Η κυρία Φάσσου ανέφερε ότι η υπηρεσία της δεν είχε ενημερωθεί για την παρουσία των αγοριών, καθώς ότι δεν είχε και καμία ανάμειξη στις ενέργειες των αστυνομικών.

Οι αγρότες αφού άφησαν το ψήφισμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ , όπου επέδωσαν και εκεί το ψήφισμα αλλά μίλησαν και με τον κ. Αγγελόπουλο.

Τα αιτήματα των αγροτών είχαν να κάνουν με τα νέα μέτρα που τους πλήττουν άμεσα, με τις καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με τις πρόσφατες καταστροφές από χαλάζι στην Αρκαδία και στην Αργολίδα.

Στο ψήφισμα το οποίο και επέδωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ, ζητούν:

Άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του οργανισμού δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις.

Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Να καταργηθεί το μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.

Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία (6.95%) επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 

Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.

Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.

Όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.

της Έφης Καστραντά από το arcadiaportal.gr