Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Αγορά ακινήτων: Πώς κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα – Οι προοπτικές για το 2023

Καθώς -ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης- οι τιμές των ακινήτων συνέχιζαν να ανεβαίνουν, η ΕΚΤ προειδοποιούσε στο τέλος του 2022 για φούσκες στην αγορά σε πολλές περιοχές της Ευρωζώνης αφού «η δυναμική των τιμών ξεπερνούσε τα θεμελιώδη».

Ταυτόχρονα προειδοποιούσε -με δεδομένο ότι η μια αύξηση των επιτοκίων διαδεχόταν την άλλη- για βίαιη σε μερικές περιπτώσεις διόρθωση των τιμών και σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, υπολόγιζε ότι για κάθε 2% αύξησης των επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης αυξάνεται κατά 8%.

Αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η επόμενη έκθεση της τον Μάιο, πόσο μάλλον όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη φτάσει το 3,5% κι ακόμη δεν έχουμε τελειώσει.

Χώρες όπως αυτές της Σκανδιναβίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία είναι μερικές από αυτές όπου οι αγορές ακινήτων έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα.

Σε χώρες μάλιστα όπως η Σουηδία, η βίαιη προσαρμογή των τιμών έχει αρχίσει με πτώση έως και 15%.

Στην Ελλάδα πάντως, το 2022 έκλεισε με μια ακόμη αύξηση στις τιμές ακινήτων, και μάλιστα διψήφια, στο 11,1%.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση καθώς από το 2018 οι τιμές μόνο ανεβαίνουν. Τα πιο καινούρια -πενταετίας- αυξήθηκαν 11,8% και τα παλιότερα 10,5%. 13% μεσοσταθμικά είναι οι αυξήσεις στα ακίνητα της Αθήνας και 11,8% σε αυτά της Θεσσαλονίκης.

Η διατήρηση αυτής της δυναμικής σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη εξωτερική επενδυτική ζήτηση (οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν 36% το 2022 και 27,3% το 2021) αλλά και του τουρισμού ο οποίος επηρεάζει θετικά τις κατοικίες κυρίως μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι το μέλλον δεν είναι ευοίωνο για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μικρότερη ζήτηση στεγαστικών δανείων και ήδη τα ποσοστά των νοικοκυριών που δηλώνουν στις διάφορες έρευνες ότι δεν σκοπεύουν να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτι, φθίνουν.

Την ίδια στιγμή φθίνουν και οι προσδοκίες των κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες έβλεπαν για το 2023 αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Μάλιστα η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι παράγοντες αυτοί θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στον κατασκευαστικό κλάδο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σε χρεοκοπίες ή μείωση επενδύσεων στην καλύτερη περίπτωση.

Κάποια από αυτά τα σημάδια «κόπωσης» τα βλέπουμε και στην ελληνική αγορά, παρότι οι τιμές «πετάνε». Μετά από 5 έτη αύξησης ο αριθμός των οικοδομικών αδειών το 11μηνο του 2022 μειώθηκε 1,1% και 4% μειώθηκε ο όγκος. Επίσης το κόστος κατασκευής νέων κτιρίων αυξήθηκε 8,8% ( είχε προηγηθεί μια ακόμη αύξηση 3.2% το 2021).

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.skai.gr πατώντας εδώ