Ο απολογισμός της ΔΥΠΑ για το 2020-2026 καταγράφει τον αριθμό των ωφελούμενων ανέργων και καταρτιζόμενων, χωρίς όμως να αξιολογεί πόσοι τελικά βρήκαν σταθερή δουλειά, όπως καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ
Τα τυφλά σημεία στον απολογισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων αναδεικνύει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ).
Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε ο επίσημος απολογισμός της ΔΥΠΑ για την επταετία Αύγουστος 2019-Αύγουστος 2026. Καταγράφει συνολικά 300.643 ωφελούμενους σε 72 προγράμματα απασχόλησης και 707.700 ολοκληρώσεις κατάρτισης. Δίνει στοιχεία για φύλο, ηλικία, περιφέρεια και είδος προγράμματος. Όμως, όπως καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ, η έκθεση δεν απαντά στο πλέον κρίσιμο ερώτημα: πόσοι από αυτούς τους ανέργους έχουν σήμερα δουλειά, και πόσο στοίχισε στο κράτος κάθε δουλειά που διατηρήθηκε.
Σύμφωνα με τον σύλλογο, ο οποίος εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους των καταργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.
Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι δεν διευκρινίζεται πόσοι «ωφελούμενοι» βρήκαν πραγματικά δουλειά ή απλώς υπέγραψαν συμφωνητικό απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Επίσης δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά και αν την κράτησαν.
Ο ΠΑΝΣΥΠΟ ζητά να γίνει πλήρης και ουσιαστική αξιολόγηση για όλα τα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, που θα δείχνει σε βάθος χρόνου τον πραγματικό τους αντίκτυπο.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του ot.gr.