Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα θα έλθει – εφ’ όσον έχει ολοκληρωθεί- στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μηνός, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Καμπουράκη και στον Βαγγέλη Γιακουμή, στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο».
Επισήμανε ότι, για πρώτη φορά, επιχειρείται ανάλογη ρύθμιση (σ.σ. για τα κόκκινα δάνεια των αγροτων). η οποία αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Με τη ρύθμιση, εξήγησε, θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να ρυθμίσουν οριστικά τα δάνειά τους.
«Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως στο υπουργικό συμβούλιο, στο τέλος του μήνα, θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπου θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου (σ.σ. μπορεί να ξεπεράσει το 50%, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr). Θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να απαλλάξουμε απ’ αυτό το βραχνά περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Δεν είναι μικροί αριθμοί. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, υπενθύμισε ότι το 2016 είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, κατά τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιστρέψει στους αγρότες ΕΦΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ.
Διευκρίνισε ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί ως επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα ενδεικτικό ποσό που αφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει εξορθολογισμός. Διαβεβαίωσε δε, τους αγρότες ότι ο τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ ο οποίος στην πράξη μηδενίζεται, θα είναι δίκαιος.
Σε ό,τι αφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που δίνει προοπτική στον πρωτογενή τομέα, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ το 2019 οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων ήταν 2,2 δισ. ευρώ, το 2023 είχε ανέβει στα 3,2 δισ. ευρώ. Για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως είπε, θα δοθούν 300 εκατ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. του προγράμματος θα καλυφθούν κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.
πηγη newsit.gr