Σάββατο
1
Απρίλιος
TOP

Ακίνητα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές πώλησης το 2023 -Παραμένουν ακριβά τα νεόδμητα, τιμές ανά περιοχήp

Σε εκτιμήσεις για την πορεία που αναμένεται να καταγράψει η εγχώρια αγορά ακινήτων το 2023 προχωρά σε νέα έκθεσή, που δημοσιεύει το iefimerida.gr, το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E Real Estates.

Σύμφωνα μ’ αυτές η κτηματαγορά θα συνεχίσει να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το ποσοστό των αγοραστών που επιθυμούν να καλύψουν τη στεγαστική τους ανάγκη θα συρρικνωθεί περαιτέρω τη νέα χρονιά.

Όπως συμπεραίνεται, η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτοτελή κτίρια ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων. Η «ευκαιρία» που αναζητούν στο σύνολο τους οι επενδυτές, τόσοι εγχώριοι όσο και αλλοδαποί, αποτελεί όνειρο απατηλό και μεταφράζεται στην ανεύρεση του ακινήτου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αυτοτελές κτίριο, και όχι στη ζητούμενη τιμή πώλησης, λόγω μικρής διαθεσιμότητας στις περιοχές έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Όσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης θα κινούνται σε λογικά πλαίσια για την εποχή, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμένει αμείωτο. Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και όμορες αυτού, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών τείνουν πολλές φορές να «εκτοπίσουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον σε νέες αναδυόμενες περιοχές του ευρύτερου κέντρου», αναφέρει ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Μειούμενη βαίνει η αγορά κατοικίας με στόχο την ιδιοκατοίκηση
Σε ότι αφορά στον κλάδο της αγοράς κατοικίας με στόχο την ιδιοκατοίκηση, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Η δυναμική των αγοραστών συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα, γεγονός που καταγράφεται σε μια σειρά ερευνών και επιβεβαιώνεται από τη μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης τα τελευταία 2-3 χρόνια (2019-2021) κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχεί σε 83.000 περίπου κατοικίες.

Πηγή: iefimerida.gr