Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Ακίνητα: Πότε τελειώνει το ράλι στις τιμές – Γιατί το ΔΝΤ χτυπάει καμπανάκι για «φούσκα»

Συναγερμός έχει σημάνει στην κτηματαγορά για το ενδεχόμενο να υπάρξει «φούσκα» στα ακίνητα. Καθώς οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τιμές πώλησης κατοικιών «έτρεξαν» με διπλάσιο ρυθμό αύξησης.

Τα ακίνητα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων ξεπερνούν σήμερα τα 3.000 ευρώ/τ.μ. και κινούνται πέριξ των 4.000 ευρώ/τ.μ. στις περισσότερες περιοχές της Αττικής.

Αυτό σημαίνει ότι η απόκτηση ενός ακινήτου, 100 τ.μ., στοιχίζει περί τα 380.000 – 400.000 ευρώ, ποσό που ασφαλώς ελάχιστοι μπορούν να διαθέσουν, ακόμα και αν καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, που επίσης είναι απαγορευτικά υψηλός σήμερα.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των νεόδμητων κατοικιών οφείλεται στην άνοδο του κατασκευαστικού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στην αύξηση των εργατικών, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση συνεργείων και πολύ μικρή προσφορά.

Με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μετακυλύουν το κόστος αυτό στους αγοραστές, ανεβάζοντας τις τιμές για να διατηρήσουν το κέρδος τους.

Οι άνθρωποι του real estate εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επιμένουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα.

Τα «σύννεφα», όπως λένε στον ΟΤ αφορούν κυρίως τις ώριμες αγορές του εξωτερικού και όχι εμάς. Στην χώρα μας, υποστηρίζουν, οι τιμές πώλησης παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα.

Καταλυτικό ρόλο, υποστηρίζουν, θα παίξει η αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa στα 500.000 ευρώ στις δημοφιλείς περιοχές. Κάτι που εκτιμάται πως θα μειώσει δραστικά τη ζήτηση από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Η ΕΚΤ

Από πέρυσι το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αυξήσει τα επιτόκια και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται θα προβεί σε νέες αυξήσεις.

«Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δράση», έχει τονίσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να επιμείνουν και μετά το καλοκαίρι για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Μετά από αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν δύο ακόμη κινήσεις τριμήνου – έως τον Ιούλιο – αλλά ο κίνδυνος ότι η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στην τελευταία θέση του για την Ευρώπη ανέφερε ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες» διορθώσεις τιμών στα ακίνητα οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το ταμείο επισημαίνει πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διόρθωση των τιμών προς τα κάτω σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, αλλά προσθέτει ότι αυτή η πτώση θα μπορούσε να επιταχυνθεί υπό την πίεση της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

«Απρόβλεπτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη οικονομική δυσπραγία. Μια διόρθωση της αγοράς κατοικίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Δανία, καθώς και στη Σουηδία όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από 6% το 2022», αναφέρεται.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως «η πτώση των τιμών των κατοικιών θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι αγορές επαναπροσδιορίσουν τον πληθωριστικό κίνδυνο και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνουν πιο σφιχτές από το αναμενόμενο. [Σε αυτή την περίπτωση] οι μειώσεις των τιμών θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις οικογενειακές περιουσίες και στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Οι δόσεις στεγαστικών δανείων επίσης αυξάνονται όσο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν σε σημείο που να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με ό, τι αρνητικές επιπτώσεις.

«Εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τα θεμελιώδη δεδομένα, υποδηλώνουν «φουσκωμένες» κατά 15%-20% αξίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να συνεχίζουν και τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται από τον πληθωρισμό, οι τιμές των πέφτουν τελευταία σε πολλές αγορές», αναφέρει το Ταμείο.

ΠΗΓΗ ot.gr