Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ακρίβεια – Τρόφιμα: Xαραμάδα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού – Τα τσουχτερά πρόστιμα και ο ρόλος των καταναλωτών

Μάχη με την ακρίβεια έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Μάρτιος θεωρείται κομβικός μήνας για την επόμενη ημέρα, αφού αναμένεται να αποτυπωθούν στην αγορά οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με βάση τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει μία σημαντική μείωση στις τιμές.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αφού στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σημαντικές μειώσεις τιμών σε μία σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά αναφέρουν επίσης ότι αυτό αποτελεί μία πάγια τακτική όταν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις και κανείς δεν μπορεί εγγυηθεί ότι αυτή η εικόνα θα παγιωθεί στην αγορά.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι σε αυτή την μάλλον ιδιόμορφη κατάσταση καθοριστικό ρόλο θα μπορούσαν διαδραματίσουν οι καταναλωτές.

Όπως αναφέρουν η κυβέρνηση προχωρεί σε μία σειρά παρεμβάσεων και σε μία σειρά επιβολής προστίμων σε όσους παρανομούν και αναμένει από τους καταναλωτές να τιμωρήσουν ή να επιβραβεύσουν ανάλογα όλους εκείνους που ακολουθούν ή στέκονται απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές και να πάρουν μία ανάσα τα νοικοκυριά.

Τα πρόστιμα και η στάση των καταναλωτών

Μάλιστα αναλυτές αναφέρουν ότι η εικόνα που υπάρχει, κυρίως στα social media, αναφορικά με την τελευταία επιβολή προστίμων σε δύο εταιρίες, δημιουργεί αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό.

Όπως σημειώνουν δεν είναι δυνατόν κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά την επιβολή της νομιμότητας, μόνο και μόνο μόνο γιατί υπάρχει διαφορά τιμής αλλά και γιατί η μια εκ των δύο ανήκει σε πολυεθνικό fund.

Αναφέρουν επίσης ότι μοναδικό κριτήριο στην επιβολή προστίμων είναι τα περιθώρια κέρδους και η νομοθεσία και τίποτε άλλο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν, αν και αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, ότι η θετική επίπτωση στο πληθωρισμό των τροφίμων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, αν και κάποιοι σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος.

πηγη imerisia.gr