Τετάρτη
13
Νοέμβριος
TOP

Αλλαγές στο Κτηματολόγιο: Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις

Διατάξεις για τη διευκόλυνση των µεταβιβάσεων ακινήτων, αλλά και την οριστική ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης της χώρας εντός του 2025, εισάγει το νέο νοµοσχέδιο για το κτηµατολόγιο, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συµβούλιο από τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δηµ. Παπαστεργίου και Κων. Κυρανάκη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η ρύθµιση που αποσκοπεί στον απεγκλωβισµό χιλιάδων ιδιοκτητών που είναι σήµερα «όµηροι» γραφειοκρατίας και αδυνατούν να µεταβιβάσουν τα ακίνητά τους εξαιτίας µικρών αποκλίσεων στις επιφάνειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σύνηθες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με την εισαγωγή του θεσµού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η επιφάνεια κάθε ακινήτου που αποτελεί αντικείµενο µεταβίβασης, π.χ. αγοραπωλησίας ή γονικής παροχής, οφείλει να συµφωνεί µε την αναγραφόµενη επιφάνεια στην οικοδοµική άδεια, το ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας), την αρχική σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (και τις µεταγενέστερες). Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από τις µετρήσεις των µηχανικών, σε πάνω από 50% των περιπτώσεων αυτό δεν συµβαίνει, καθώς είναι πολύ συχνό να παρατηρούνται αποκλίσεις κάποιων τετραγωνικών µέτρων επιφάνειας, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Μάλιστα, κατά κανόνα αυτό χρονολογείται ήδη από την ανέγερση της εκάστοτε πολυκατοικίας, διότι ήταν λίγοι οι κατασκευαστές που τηρούσαν απαρεγκλίτως το σχέδιο και την οικοδοµική άδεια, χωρίς στη συνέχεια να προβαίνουν σε αναθεωρήσεις των αρχικών εγγράφων. Ετσι, σήµερα, που επιχειρείται η µεταβίβαση των ακινήτων µε πιο αυστηρό πλαίσιο, διαπιστώνεται αδυναµία να προχωρήσει η συναλλαγή, παρά µόνο εφόσον εξασφαλιστεί η συναίνεση και των υπόλοιπων ιδιοκτητών του κτιρίου για να γίνει τροποποίηση της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αυτό φάνηκε ανέφικτο εξαρχής και γι’ αυτό στο τέλος του 2023 και έπειτα από σειρά παρεµβάσεων φορέων του κλάδου, µεταξύ των οποίων και η ΠΟΜΙ∆Α, το υπ. Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης κατέθεσε ρύθµιση µε την οποία αυτές οι περιπτώσεις θα µπορούν να προχωρούν, αρκεί να συναινεί ο ιδιοκτήτης του γειτονικού ακινήτου.

Ωστόσο, ούτε αυτό φαίνεται πως αρκεί, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόµενα αδυναµίας συνεννόησης µεταξύ των ιδιοκτητών, ενώ έχουν σηµειωθεί και περιπτώσεις που ζητήθηκαν οικονοµικά ανταλλάγµατα από τους γείτονες. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ρύθµιση θα δίνει πλέον τη δυνατότητα µονοµερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται µικρή διαφορά µεταξύ της µέτρησης τετραγωνικών µε σύγχρονα µέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συµβόλαιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιµάται ότι θα «ανοίξει ο δρόµος» σε χιλιάδες αγοραπωλησίες και γονικές παροχές που είναι σήµερα µετέωρες λόγω της ασυµφωνίας των τετραγωνικών. Μάλιστα δίνεται λύση και στις περιπτώσεις των οροφοδιαµερισµάτων, όπου εκ των πραγµάτων δεν υπάρχει «γείτονας» για να συναινέσει.

Εκτός όµως από την παραπάνω ρύθµιση, το νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τον προσεχή Σεπτέµβριο θα περιλαµβάνει κι άλλες ρυθµίσεις, που στοχεύουν στη µείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Συγκεκριµένα, γίνεται θεσµοθέτηση πιστοποιηµένου µηχανικού που θα έχει δικαίωµα υπογραφής για χιλιάδες χωρικές µεταβολές που έρχονται, ώστε να καταστούν εύκολες και γρήγορες οι διορθώσεις στα λάθη παλιών µελετών κτηµατογράφησης. Μάλιστα καταργείται η έγχαρτη διαδικασία, µέσω της χρήσης νέας ψηφιακής πλατφόρµας που θα δηµιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται σήµερα. Παράλληλα, στους βασικούς άξονες του νοµοσχεδίου περιλαµβάνεται η ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης έως το 2025. Συγκεκριµένα, πλέον το Κτηµατολόγιο µετατρέπεται στον µοναδικό φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, µε ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιηµένο αρχείο υποθηκοφυλακείων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά στο σύνολό τους έως το τέλος του 2024 (µέσω της µετατροπής τους σε κτηµατολογικά γραφεία), ενώ τελική προθεσµία για δηλώσεις ακινήτων παραµένει η 30ή Νοεµβρίου του 2024. Επίσης, το νοµοσχέδιο θα συµπτύξει τα τελικά στάδια στις µελέτες κτηµατογράφησης που εκκρεµούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Μία ακόµα διάταξη θα εισαγάγει τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης στον νοµικό έλεγχο συµβολαίων. Στόχος θα είναι η υποστηρικτή λειτουργία των εργαλείων που υπάρχουν, µε στόχο να µειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων σε κάτω από τον µισό αυτού που απαιτείται σήµερα. Στο νοµοσχέδιο θα εισάγεται το πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοηµοσύνης.

πηγη: moneyreview.gr