Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή

Η αλλαγή ώρας θα γίνει κανονικά και φέτος στην Ελλάδα, καθώς η σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη – μέλη να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή, έχει μπει εδώ και τρία χρόνια σχεδόν στον «πάγο» λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Έτσι λοιπόν στην ερώτηση «πότε αλλάζει η ώρα», η απάντηση είναι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Στην προκειμένη περίπτωση η αλλαγή ώρας 2022 θα γίνει την προσεχή Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Ειδικότερα, αυτήν την Κυριακή (27.03) όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04.00. Με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο. «Δυσάρεστη» εξέλιξη για όσους αγαπούν τον ύπνο και θέλουν να παραμένουν λίγη περισσότερη ώρα στην «Αγκαλιά του Μορφέα». Ωστόσο, αλλαγή ώρας 2022 είναι αυτή και δεν μπορεί να περιμένει.

Αλλαγή ώρας 2022: Τι προβλέπει η απόφαση από το Υπουργείο Μεταφορών
Για την αλλαγή ώρας 2022 σε θερινή εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, το υπουργείο διευκρίνισε ότι «την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα».

«Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03.00 σε 04.00» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καταργηθεί η αλλαγή ώρας
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου 2022 η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την κατάργηση της χειμερινής ώρας, προκειμένου η χώρα να ακολουθεί μόνο τη θερινή ώρα.

«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάρκο Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου. Στην ομιλία του για τη συνήθεια να γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων».

Η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά», σχολίασε από τη μεριά του ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Άιλαντ, όπου τον Δεκέμβριο η νύχτα πέφτει γύρω στις 16.15. Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά.

Σύμφωνα με το Reuters, το μέτρο εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και την υποστήριξη του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας επανέλαβε τη θερινή ώρα, προχωρώντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν την τυπική ώρα τον Νοέμβριο του 2022. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη πάρει θέση στο θέμα αυτό και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει βέτο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το «μαρτύριο» και το αλαλούμ με την αλλαγή ώρας συνεχίζεται και στις ΗΠΑ μέχρι νεοτέρας.

Αλλαγή ώρας: Τι υποστηρίζουν όσοι ζητούν να καταργηθεί η χειμερινή ώρα – Τα βασικά επιχειρήματα
Όσοι ζητούν να μην αλλάζει η ώρα, να καταργηθεί δηλαδή το μέτρο για αλλαγή ώρας, και οι δείκτες των ρολογιών να μην πηγαίνουν μπροστά και πίσω, έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Συγκεκριμένα:

Η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.
Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους.
Όταν πάψει να αλλάζει η ώρα, το ανθρώπινο σώμα δεν θα χρειάζεται να προσαρμόζεται κάθε φορά στην αλλαγή της ώρας.
Η μόνιμη θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ανάψουν τα φώτα τους αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες έρευνες αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Θερινή ώρα ή χειμερινή – Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο – Πότε θα άλλαζε η ώρα τελευταία φορά 

Η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα αυτή είχε ταχθεί υπέρ στο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Πότε άλλαξε για πρώτη φορά η ώρα στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Σε κάθε περίπτωση την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στις 27 του μηνός, η αλλαγή ώρας 2022 θα γίνει κανονικά, με τους πολίτες να γυρίζουν τα ρολόγια τους στη θερινή ώρα.

Πηγή: athensvoice.gr