To “καλάθι του νοικοκυριού” που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι σαν αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης και των supermarket. Περιλαμβάνει χιλιάδες προϊόντα, οι τιμές των οποίων καταγράφονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη των τιμών, αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των “ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών”.
Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο, ο συγκεκριμένος δείκτης έλαβε την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 10ετιών. Τι μας έδειξε; Ότι τα τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή κατά 20% ακριβότερα από το 2020 και μετά. Η μακρά περίοδος σταθερότητας στο κόστος διατροφής έχει λάβει τέλος ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.
Τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα; Ενδεχομένως να δούμε τον πληθωρισμό των τροφίμων να αρχίσει να μειώνεται. Όμως αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκριση θα αρχίσει να γίνεται με τις ήδη ακριβότερες τιμές της προηγούμενης χρονιάς.
Άρα, θα έχουμε πτώση του πληθωρισμού, αλλά ακόμη ακριβότερες τιμές των προϊόντων. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια. Ο πληθωρισμός αποτυπώνει την μεταβολή της τιμής σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Η ακρίβεια, αποτυπώνει το πόσα χρήματα βγαίνουν από το πορτοφόλι μας για να καλυφθεί μια βασικότατη ανάγκη, όπως είναι αυτή της σίτισης.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ