Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις

Την αναβίωση και ανάκτηση των χαμένων ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις, αλλά και τη νέα ρύθμιση σε 36 ως 72 δόσεις, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη όπου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, με την πληρωμή δύο δόσεων, ανακτώνται οι χαμένες ρυθμίσεις οφειλών. Το μέτρο θα εξειδικευτεί την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρύθμιση θα έχει «πολλά δόντια», εξαιτίας κυρίως της τακτικής αρκετών μικροοφειλετών να πληρώνουν κάποιες δόσεις, προκειμένου να λάβουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να σταματούν. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις αυτές να μη λάβουν την οδό της νομοθετικής διαδικασίας με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, αλλά να προχωρήσουν με υπουργική απόφαση, που θα παραπέμπει στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του 2019 και 2021, αντίστοιχα.

Η αναβίωση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπει ως προϋπόθεση για την ένταξη την καταβολή του 10% των οφειλόμενων ποσών από τις δόσεις που έχουν χαθεί. Δηλαδή, αν έχουν απολέσει δόσεις 1.000 ευρώ, θα πρέπει να προπληρώσουν 100 ευρώ, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Αντιστοίχως και για ποσά μεγαλύτερα, όπως π.χ. 5.000 ευρώ, η επανένταξη θα προβλέπει την καταβολή 500 ευρώ.

Σημαντικό, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι ότι θα διατηρούνται τα ίδια σχεδόν μηδενικά επιτόκια (2%), σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 72 δόσεων για την οποία εξετάζεται τα επιτόκια να είναι υψηλότερα. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους την έχασαν.

Ο λόγος για τη νέα ευκαιρία των ρυθμίσεων είναι η εκτίναξη των απλήρωτων οφειλών προς τις εφορίες σε περισσότερο από 113 δισ. ευρώ, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία –όπως έγραψε η «Απογευματινή» την περασμένη εβδομάδα– έκλεισαν το 2022 με συνολικό έλλειμμα 45,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 δισ. δημιουργήθηκαν την τελευταία δωδεκαετία.

Στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδιάζουν την επανενεργοποίηση στις 72 δόσεις, τόσο για την εφορία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία και στις περιπτώσεις που φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις έχουν ταυτόχρονα φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ώστε να καθοριστεί ενιαία ρύθμιση με κοινή δόση.

Άλλο ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι η επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις θα συνοδεύεται από «πέναλτι», με την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις που χάθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης.

Η ρύθμιση με τις 72 δόσεις θα αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται έως και σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Στην απολεσθείσα ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ, αν το ύψος των οφειλών ήταν μεγαλύτερο. Η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις.

Προφίλ οφειλετών

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας έως και σε 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 348.248 και το ρυθμισμένο ποσό 4.354.559.503 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 524.585 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 2.327.722.198 ευρώ.

πηγή: www.powergame.gr