Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Αναζητούν όνομα στο νέο κόμμα των 11 -Το «Αριστερά Μπροστά» πιθανό

Από την Τετάρτη και έχοντας μπροστά δυο διαδοχικές κρίσιμες μάχες στο προνομιακό πεδίο της οικονομίας κάνει ντεμπούτο η 11άδα της νέας ομάδας στα Αριστερά της ολομέλειας στη Βουλή, ημέρα που θα ανακηρυχθεί και επίσημα το νέο όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προέκυψε από τη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο διακύβευμα για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 που συγκροτήθηκε από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία.

Πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα θα δομηθεί όλη η προσπάθεια που θα καταβάλλουν τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Με «Αριστερά» και χρώμα

Μέχρι τις κοινοβουλευτικές μάχες ωστόσο θα πρέπει η νέα ΚΟ να έχει όνομα. Αυτό θα αποφασιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο τραπέζι έχουν πέσει συνολικά τέσσερις ή πέντε εκδοχές ονόματος.

Μια από αυτές, το «Αριστερά Μπροστά», που κυκλοφόρησε χθες, φαίνεται πως καίγεται… με πολλούς να τη συνδυάζουν με την πλέον αρνητική εκδοχή του ονόματος που επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για το δικό του συνδυασμό. Το en marche βρήκε την αριστερή του εκδοχή στο «Αριστερά μπροστά», ωστόσο μετά τη διαρροή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Το όνομα αυτό παραμένει ως μια εναλλακτική καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που στοχεύουν στη νέα ΚΟ είναι μέσω του ονόματος να δοθεί και η αίσθηση της νέας αρχής και της νέα εποχής που ανοίγει δίπλα σε ένα σαφές πολιτικό στίγμα.

Και το «Νέα Αριστερά» έχει πιθανότητες

Στις εκδοχές που έχουν πέσει στο τραπέζι η Αριστερά για κάποιους από τους 11 είναι προϋπόθεση με το «Νέα Αριστερά» να κερδίζει τις περισσότερες πιθανότητες και γιατί είναι σύντομο και ακριβές ως προς το πολιτικό και αφετηριακό της χαρακτήρα ως ονομασία και γιατί κυρίως είναι μια εύληπτη.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλείεται και άλλη ονομασία χωρίς τη λέξη Αριστερά και τέτοια πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στις εναλλακτικές που έχουν ακουστεί.

Αν επιλεγεί τελικά μια άλλη ονομασία τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το χρώμα με το «Πράσινο» ή «Πράσινη» ανάλογα αν θα προσδιορίζει Κόμμα ή Πολιτική κατεύθυνση.

Το χρώμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείεται και υπο την έννοια ότι και οι 11 αλλά ιδιαίτερα και ο πρόεδρος της νάς ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης, έχουν ανοιχτή επικοινωνία με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη ο οποίος από το 19, όταν και εξελέγη στην Ευρωβουλή, έχει εργαστεί μονοθεματικά πάνω στο ζήτημα της οικολογίας και των πράσινων πολιτικών ανοίγοντας μάλιστα και διαύλους επικοινωνίας και με το κόμμα των Πρασίνων στην Ευρώπη.

Αλλά και για τους 40ρηδες το ζήτημα είναι κομβικό καθώς όλη η ατζέντα της οικονομίας που ετοιμάζεται είναι στηριγμένη σύμφωνα με πληροφορίες στο νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας όπως σημειώνουν την κλιματική κρίση το οποίο όπως σημειώνουν σε συνομιλητές τους είναι άμεσα συνυφασμένο με την εθνική οικονομία και τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, τον αγροτικό τομέα και τον Τουρισμό.

Τα παραδείγματα της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς, της Ρόδου και φυσικά της Θεσσαλίας είναι καταλυτικά όπως σημείωνε μέλος της ομάδας των 11.

Το παρών την Τετάρτη στη συζήτηση για το φορολογικό
Την Τετάρτη λοιπόν καθώς την Τρίτη δεν έχει συνεδρίαση της ολομέλειας στη Βουλή θα σταλεί και η επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία οι 11 θα ανακοινώνουν τη συγκρότηση της ΚΟ και το όνομά της.

Παρά τις καθυστερήσεις που πολλοί βλέπουν στο εγχείρημα των 11 η συγκυρία εξελίσσεται σε κομβική για τη βασική στόχευση να αναδειχθεί η αξιοπιστία από τη μια πλευρά απέναντι και τους πρώην συντρόφους τους αλλά και να αναπτυχθεί η στρατηγική της νέας προσπάθειας όπως σημειώνουν για να αναδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την Τετάρτη λοιπόν που θα συγκροτηθεί και κοινοβουλευτικά η νέα ΚΟ θα δώσει απευθείας και το παρών στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που εισάγεται για διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια.

Έτσι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Χαρίτσης παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά αποκαλυπτήρια να κάνει πρεμιέρα με την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ΚΟ.

Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει αμέσως μετά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εκεί πλέον εκτιμάται ότι θα δοθεί η μητέρα των μαχών καθώς πλέον το βήμα της Βουλής θα είναι για τον κ. Χαρίτση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πλέον το πεδίο των «προγραμματικών δηλώσεων» της νέας προσπάθειας που γίνεται στη μετα ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Εμπειρία από κυβερνητικές θέσεις
Το υπερόπλο σε όλη αυτή τη στρατηγική εκτιμούν ότι είναι η εμπειρία τους στις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες τους εμπιστεύτηκε σε όλη τη θητεία της κυβέρνησής του ο Αλέξη Τσίπρας.

Από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μέχρι τον Αλέξη Χαρίτση, και από την Πέτη Πέρκα μέχρι τη Θεανώ Φωτίου και την Έφη Αχτσιόγλου η οικονομία, εργασιακά και η αναπτυξιακές πολιτικές είναι τα βασικά χαρτιά που θα παίξουν στις επόμενες δυο κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν και πάνω σε αυτά τα δυο κρίσιμα και στρατηγικά νομοθετικά πεδία αναπόφευκτα θα αναδειχθεί όπως εκτιμάται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς και η βασική διαφορά τους από τους πρώην συντρόφους τους στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλα αυτά ενώ ο κ. Κασσελάκης θα δίνει τη δική του μάχη εκτός Βουλής για να γίνει μέρος της συζήτησης στην πιο κορυφαία στιγμή, αυτή του προϋπολογισμού.

πηγη: iefimerida.gr