Τετάρτη
1
Δεκέμβριος
TOP

Ανησυχεί η νέα έξαρση των κρουσμάτων –Ακινόσογλου: «Υπάρχει η αυταπάτη ότι όταν είσαι νέος … είσαι άφθαρτος» (video)

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 3.000 μολύνσεις. Την ίδια στιγμή τα νέα για τη μετάλλαξη Δέλτα+ ανησυχούν τους ειδικούς που φοβούνται νέα διασπορά. «Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός» είπε στην τηλεόραση Best η Λοιμωξιολόγος ΠΓΝ Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου στεκόμενη ιδιαιτέρως στις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το “άνοιγμα” των δραστηριοτήτων, η εποχική γρίπη σε συνδυασμό με την χαλάρωση του κόσμου απέναντι στα μέτρα ατομικής προστασίας «είναι κάτι το οποίο  προφανώς ενέχει τον κίνδυνο και υπόλοιπων λοιμώξεων- και της γρίπης- σε σχέση με την περσινή περίοδο που πράγματι δεν είχαμε λοιμώξεις του αναπνευστικού»

Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τις 15 χιλιάδες από την αρχή της πανδημίας, ενώ καθημερινά δεκάδες είναι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θύματα και νέοι άνθρωποι που καταλήγουν από τον φονικό ιό. Αυτή η αυξητική τάση σε θανάτους και διασωληνωμένους προβληματίζει περισσότερο καθώς ο πληθυσμός της χώρας παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος την ώρα που η κινητικότητά του έχει αυξηθεί. Η κα Ακινόσογλου χαρακτήρισε το γεγονός ότι άτομα άνω των 65 ετών και ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστα ανέρχονται σε ποσοστό 20-25% ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Παράλληλα εξήγησε πως «σε μια εξελισσόμενη πανδημία είναι αναμενόμενο να προκαλέσει μια αύξηση παιδικών κρουσμάτων.»

Την ώρα, λοιπόν που το εμβολιαστικό ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της χώρας έχει «κολλήσει» στο 60% (στους πλήρως εμβολιασμένους), οι νέοι βρίσκονται στο στόχαστρο της πανδημίας «Υπάρχει η αυταπάτη ότι όταν είσαι νέος, δεν έχεις προβλήματα υγείας, είσαι άφθαρτος, αθάνατος ή δεν απείλησε τόσο  από την πανδημία, δυστυχώς μας απέδειξε αυτός ο ιός ότι οποιοσδήποτε είναι ευάλωτος και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσει βαριά».

Ερωτηθείσα για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους η Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών τόνισε πως «Ακόμη και έναντι της καινούργιας μετάλλαξης δέλτα που όλοι φοβόμασταν, ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει αρκετά ασφαλής και αποτελεσματικός από τη σοβαρή νόσηση. Τα ποσοστά είναι πάντα από 90-95%…  …η ασφάλεια των εμβολίων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της χώρας είναι ανεμβολίαστοι».