Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Αντί για πολύτιμη βροχή ήρθε έντονο χαλάζι τέλος Αυγούστου στα λιοστάσια

Η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα 30 και 31 Αυγούστου τις περιοχές της Λακωνίας, Μεσσηνίας και Ανατολικού Μονοφατσίου, προκαλώντας ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής.

Στην Κρήτη, οι παραγωγοί των χωριών Βοριά, Ροτάσι, Σοκαρά, Μεσοχωριό και Καστελλιανά είδαν τη σοδειά τους να εξολοθρεύεται από το χαλάζι. Στο Βοριά Μονοφατσίου, το χαλάζι, που είχε μέγεθος όσο αμύγδαλα, έπεσε με τέτοια σφοδρότητα που κατέστρεψε οτιδήποτε βρήκε στο διάβα του. Οι κάτοικοι δεν θυμούνται ανάλογο προηγούμενο τέτοια εποχή. Οι ελιές και τα υπόλοιπα δέντρα της περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τους παραγωγούς να ανησυχούν τόσο για τον καρπό που έπεσε στο έδαφος, όσο και για τον εναπομείναντα όπου λόγω των χτυπημάτων, είναι ευάλωτος σε μυκητολογικές προσβολές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Στην Πελοπόννησο, η χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Στην περιοχή της Μεσσήνης και των Κάτω Αμπελοκήπων, η ζημιά στα ελαιόδεντρα ήταν τεράστια, με τον καρπό να καταστρέφεται λίγο πριν τη συγκομιδή. Οι παραγωγοί της περιοχής, που ανέμεναν με ανυπομονησία την έναρξη της συγκομιδής μετά από μια περίοδο ξηρασίας, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια καταστροφή που απειλεί τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.

Στη Λακωνία, οι περιοχές γύρω από τη Συκιά και το Φοινίκι υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές, με τους παραγωγούς να ανησυχούν τόσο για τις ελιές όσο και για τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση.

Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, είναι σίγουρο όμως ότι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, οπότε και θα υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις περιοχές που επλήγησαν.

Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει στις απαραίτητες αυτοψίες προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών καθώς η ζημιά από το χαλάζι είναι μέσα στα ασφαλιζόμενα αίτια του οργανισμού.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μάρρας, παραγωγός από την περιοχή της Νεμούτας, δήλωσε στο Agronews: «Οι ζημιές από το χαλάζι είναι τεράστιες. Ο καρπός έπεσε στο έδαφος, ενώ όσοι καρποί έμειναν στα δέντρα είναι ευάλωτοι σε μυκητολογικές προσβολές, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση αυτή ήρθε για να μας αποτελειώσει λίγο πριν την συγκομιδή…».

Έντονη χαλαζόπτωση παρουσιάστηκε 30 Αυγούστου το βράδυ και σε περιοχές βόρεια της Φθιώτιδας, κοντά στο Δομοκό. Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα, προκάλεσαν όμως και ζημιές σε καλλιέργειες 5.000 στρεμμάτων στον οικισμό Πετριλίων στην Σοφιάδα μέχρι και το χωριό Θαυμακού του δήμου Δομοκού. Ζημιές έχουμε σε καλλιέργειες καρυδιών, φιστικιών, βαμβακιού και κηπευτικών.

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες περιοχών του Αγρινίου, ειδικά στη Νέα Αβώρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, Παναιτώλιο και άλλα χωριά, προκάλεσαν η σφοδρή χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα το απόγευμα του Σαββάτου (31/8). Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, ειδικά στα ελαιόδεντρα όπου έπεσε το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή. Οι επιτραπέζιες ελιές που έχουν απομείνει στα δέντρα θα καταστούν μη εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές και σε αμπέλια, ροδιές κ.α. ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγη elaiaskarpos.gr