
του Δημήτρη Απόκη*
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και η αναζωπύρωση του κινήματος Make America Great Again (MAGA) έχουν προκαλέσει παγκόσμιες επιπτώσεις, αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό τοπίο πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ευρώπη, παρόμοια κινήματα που βασίζονται στον πατριωτισμό, την οικονομική αυτοδυναμία, τη δυσπιστία προς τις πολιτικές τις παγκοσμιοποίησεις και την αντίσταση στις δήθεν προοδευτικές πολιτιστικές αλλαγές, βρίσκουν απήχηση σε ολοένα και περισσότερους απογοητευμένους ψηφοφόρους, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.
- Η Ελλάδα, μια χώρα που παλεύει με την οικονομική ανάκαμψη, την πολιτιστική ταυτότητα και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
- Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που χαρακτηρίζονται από συγκεντρωτισμό και αντιλαμβανόμενες υποχωρήσεις, έχουν αποξενώσει πολλούς παραδοσιακούς συντηρητικούς και όχι μόνο ψηφοφόρους.
Για να αξιοποιηθεί η δυναμική αυτής της παγκόσμιας τάσης και να αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα ζητήματα της Ελλάδας, χρειάζεται ένα τολμηρό νέο πολιτικό κίνημα, εμπνευσμένο από τις αρχές που οδήγησαν στην επικράτηση του κινήματος MAGA στην Αμερική, με ηγέτη τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Οι πρόσφατες ομιλίες του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα για τη νομοθεσία περί ομόφυλων ζευγαριών και την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπογραμμίζουν γιατί είναι μοναδικά τοποθετημένος να ηγηθεί αυτού του μετασχηματιστικού κινήματος.
Το κίνημα MAGA ευδοκιμεί στην απόρριψη των ελιτιστικών, παγκοσμιοποιητικών πολιτικών υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, του οικονομικού προστατευτισμού και της πολιτιστικής διατήρησης.
Στην Αμερική, η δεύτερη διοίκηση Τράμπ έχει δώσει προτεραιότητα στην ενεργειακή ανεξαρτησία, τους αυστηρούς ελέγχους μετανάστευσης και μια εξωτερική πολιτική που αποφεύγει την εμπλοκή σε δαπανηρές διεθνείς διαμάχες.
Αυτές οι πολιτικές έχουν εμπνεύσει Ευρωπαίους ηγέτες, από τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας μέχρι τη Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας, να προωθήσουν την εθνική υπερηφάνεια και να αντισταθούν στις υπερεθνικές επιταγές από τις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα, με την ιστορία της οικονομικής δυσπραγίας υπό τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ, αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις: μια προβληματική οικονομία, πιέσεις από τη μετανάστευση και μια συνεχή διάβρωση της εθνικής ταυτότητας.
- Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ευθυγραμμίζονται υπερβολικά με τις εντολές της ΕΕ και τις προοδευτικές ιδεολογίες, τροφοδοτώντας τη δυσαρέσκεια μεταξύ των συντηρητικών και όχι μόνο ψηφοφόρων, που λαχταρούν την επιστροφή στις βασικές αξίες της Ελλάδας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, διαχρονικά πατριώτης, έχει διατυπώσει με συνέπεια ένα όραμα που ευθυγραμμίζεται με αυτά τα συναισθήματα.
Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο κατά της νομοθεσίας για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, προέτρεψε τον Μητσοτάκη να «ακούσει την ψήφο του ελληνικού λαού» και να αναγνωρίσει το λάθος της υιοθέτησης αυτού που αποκάλεσε «ατζέντα woke».
- Αυτή η στάση αντικατοπτρίζει την αντίσταση που εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει στην Αμερική το Κίνημα MAGA, στις δήθεν προοδευτικές πολιτιστικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στις παραδοσιακές οικογενειακές δομές και την κοινωνική συνοχή.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι τέτοιες πολιτικές αποξενώνουν τη συντηρητική βάση της Νέας Δημοκρατίας, ένα συναίσθημα που αντηχεί και από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία, συντηρητικό και κεντρώο πατριωτικό ακροατήριο.
Η κριτική του αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη απόρριψη εισαγόμενων ιδεολογιών, τοποθετώντας τον ως υπερασπιστή της ελληνικής πολιτιστικής κυριαρχίας—ένα θεμέλιο λίθο κάθε μεταρρυθμιστικού κινήματος εμπνευσμένου από το ρεύμα που αναδύεται σε όλο το δυτικό κόσμο.
Οι Πολιτικές Μητσοτάκη: Απομάκρυνση από τα Συντηρητικά – Πατριωτικά Ιδεώδη
Η προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει προκαλέσει έντονη κριτική για τον αντιλαμβανόμενο συγκεντρωτισμό και τις υποχωρήσεις της, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και την εσωτερική διακυβέρνηση.
Στο ζήτημα της Τουρκίας, ο Μητσοτάκης έχει επιδιώξει μια προσέγγιση, συναντώντας τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξι φορές σε 18 μήνες και υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες συνεργασίας και Διακήρυξη Φιλία και Συνεργασίας.
Ο Σαμαράς, σε μια προφητική συνέντευξη στην εφημερίδα Το Βήμα που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2024, ορθά, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για «κατευνασμό» και ζήτησε την απομάκρυνση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, τον οποίο επέκρινε για την προτεραιότητα στη σταθερότητα έναντι των ελληνικών συμφερόντων.
- Αυτή η στάση αντηχεί τη δυσπιστία του κινήματος που αναδύεται στην Ευρώπη και τη Δύση ευρύτερα, έναντι των διπλωματικών προσεγγίσεων προς αντίπαλες δυνάμεις (βλέπε Τουρκία), προτείνοντας αντίθετα μια ισχυρή υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία παραμένουν άλυτες, με τις απειλές του καθεστώτος Ερντογάν (τελευταίο παράδειγμα η προκλητική επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο) να ενισχύονται ημέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα η εθνικά πατριωτική συνεπικουρούμενη από τη βαθιά εμπειρία του, στάση του Αντώνη Σαμαρά, να συνάδει και να προσελκύει ψηφοφόρους που ανησυχούν για υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η μετανάστευση είναι ένα ακόμη σημείο τριβής. Οι πολιτικές του Μητσοτάκη, αν και πιο αυστηρές από του προκατόχου του, είναι ξεκάθαρα ανεπαρκείς.
Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει από καιρό υποστηρίξει μια σαφή γραμμή με βάση την προστασία του εθνικού συμφέροντος κα την ασφάλεια της χώρας, περιγράφοντας τη μετανάστευση ως «εισβολή από παράνομους» κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος το 2019.
- Η έκκλησή του για «κλειστά στρατόπεδα και επιστροφή στις χώρες τους» ευθυγραμμίζεται με την έμφαση του κινήματος MAGA και αναδυόμενων δυνάμεων στην Ευρώπη, στην ασφάλεια των συνόρων και τον εθνικό έλεγχο, σε αντίθεση με την προσέγγιση του Μητσοτάκη, η οποία αποτυγχάνει να ανακόψει τη λαθρομετανάστευση μέσω των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.
Στα οικονομικά και ενεργειακά μέτωπα, ο Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που ευθυγραμμίζονται με την ΕΕ και τις πρωτοβουλίες για την πράσινη ενέργεια. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει επικρίνει τη διαχείριση του πληθωρισμού και των πιέσεων στο κόστος ζωής από την κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή του στο Το Βήμα, ανέδειξε τις δυσκολίες των πολιτών με το αυξανόμενο κόστος, μια ανησυχία που αντηχεί την εστίαση του MAGA και αναδυόμενων δυνάμεων στην Ευρώπη, σε οικονομικές πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην εργατική τάξη έναντι των εταιρικών ή διεθνών συμφερόντων.
Παρομοίως, ο σκεπτικισμός του Αντώνη Σαμαρά για τις ενεργειακές πολιτικές που καθοδηγούνται από την ΕΕ, αντικατοπτρίζει την επιθυμία για ενεργειακή ανεξαρτησία, παρόμοια με την ώθηση του Προέδρου Τράμπ για την άρση της δίωξης των ορυκτών καυσίμων και την απομάκρυνση από το New Green Deal (Scum όπως εύστοχα το αποκαλεί ο Πρόεδρος Τράμπ).
- Η εσωτερική ασφάλεια, η τάξη και οι δημοκρατικές ελευθερίες υπογραμμίζουν επίσης το χάσμα. Το σκάνδαλο υποκλοπών του 2022 και οι επικρίσεις για την ελευθερία του Τύπου υπό τον Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει, δικαιολογημένα, ανησυχίες για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας το 2024, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι ηγείται ενός κόμματος «αποκομμένου από τη βάση του», υπονοώντας μια αποσύνδεση που υπονομεύει τη δημοκρατική λογοδοσία.
Η έκκλησή του για επιστροφή στις κεντροδεξιές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας ευθυγραμμίζεται με την έμφαση του MAGA και των αναδυόμενου κινήματος στην Ευρώπη, στη διακυβέρνηση που αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού, όχι των ελίτ.
Η εκπαίδευση, η υγεία και οι συνταξιοδοτικές πολιτικές υπογραμμίζουν περαιτέρω τον συγκεντρωτισμό τη κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η σταθερή προσήλωση και προώθηση μιας δήθεν προοδευτικής πολιτικής στον τομέα της παιδείας – εκπαίδευσης και στον τομέα της φορολόγησης, διαβρώνει την κοινωνική πρόνοια και τις θεμελιώδεις αρχές μια πραγματικά φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του τον Ιούλιο του 2024 στο Πολεμικό Μουσείο, επέκρινε την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των συντηρητικών αρχών, υποστηρίζοντας πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και την προστασία των συντάξεων, ζητήματα κεντρικά στην απήχηση του MAGA και παρόμοιων κινημάτων στην Ευρώπη, στη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.
Σαμαράς: Ο Μόνος Ηγέτης για ένα Ελληνικό Κίνημα Αντεπανάστασης
Η αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία στις 16 Νοεμβρίου 2024, υπήρξε μια καθοριστική στιγμή, εδραιώνοντας τον ρόλο του ως συντηρητικού, με βαθιά εμπειρία ηγέτη, που είναι πρόθυμος να αμφισβητήσει το κατεστημένο.
Η πολιτική του διαδρομή μέχρι σήμερα, δείχνει μια απαρέγκλιτη δέσμευση στις ιδέες του, ακόμη και με προσωπικό κόστος. Αυτή η αποφασιστικότητα τον καθιστά την ιδανική φιγούρα για να ηγηθεί ενός νέου κινήματος που διοχετεύει την ενέργεια του MAGA και του κινήματος που αναδύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, επιδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη, βασισμένη σε εμπειρία, δυνατότητα του να εκφράσει το ρεύμα αυτό για να εξέλθει η χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.
Κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αμφισβήτησε ολόκληρο το πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις εξωτερικές υποθέσεις μέχρι τα κοινωνικά ζητήματα, κατηγορώντας τον ότι προδίδει τη συντηρητική κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρότασή του για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο το 2025, σηματοδότησε περαιτέρω την πρόθεσή του να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, γύρω από μια πατριωτική ατζέντα.
Αυτές οι κινήσεις του αντηχούν την εστίαση του MAGA και του αναδυόμενου σε όλη την Ευρώπη κινήματος, σε ισχυρή, ανυποχώρητη ηγεσία που δίνει προτεραιότητα στην εθνική υπερηφάνεια έναντι της πολιτικής σκοπιμότητας.
Επιπλέον, η ρητορική του Αντώνη Σαμαρά, αξιοποιεί ένα βαθύ ρεύμα ελληνικού πατριωτισμού. Στη συνέντευξή του στο Το Βήμα, δήλωσε: «Έχω θυσιάσει τα πάντα για την πατρίδα, ακόμη και την υγεία μου», μια δήλωση που αντηχεί το πάθος της έκκλησης του MAGA στην Αμερική, για αποκατάσταση της εθνικής μεγαλοσύνης.
Η έμφασή του στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ευθυγραμμίζεται με τον εορτασμό της κληρονομιάς από το κίνημα MAGA, καθιστώντας τον φυσικό ηγέτη για ένα απόλυτα αναγκαίο, Ελληνικό ισοδύναμο.
Γιατί ένα Νέο Κίνημα Είναι Απαραίτητο
Η τροχιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη—που χαρακτηρίζεται από την ευθυγράμμιση με την ΕΕ, τις δήθεν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τις διπλωματικές υποχωρήσεις—κινδυνεύει να αποξενώσει την συντηρητική καρδιά της Ελλάδας.
Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν αυτή τη δυσαρέσκεια: το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, και τα ποσοστά αποδοχής του Μητσοτάκη φθίνουν.
Η άνοδος κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή της Λογικής, που, όπως επικαλούνται, υποστηρίζουν τον Τράμπ, υποδεικνύει μια αυξανόμενη αγωνία και προσμονή για μια εναλλακτική πρόταση με πρόσημο το εθνικό συμφέρον και τον πατριωτισμό.
- Ωστόσο, αυτά τα κόμματα στερούνται του κύρους και της εμπειρίας για να ηγηθούν ενός ευρέος κινήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, με την δεκαετίες πολιτικής εμπειρίας και την πρωθυπουργική του θητεία, διαθέτει το κύρος για να ενώσει συντηρητικούς, μετριοπαθείς και απογοητευμένους ψηφοφόρους υπό μια ενιαία σημαία.
Ένα ελληνικό μεταρρυθμιστικό κίνημα, προσανατολισμένο στο εθνικό συμφέρον, τον πατριωτισμό, το σεβασμό στα ήθη τα έθιμα τις παραδόσεις, την παραδοσιακή οικογένεια και πάνω από όλα την κοινή λογική, με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά θα δώσει προτεραιότητα στην κυριαρχία, την οικονομική αυτοδυναμία και την πολιτιστική αναγέννηση.
Θα απορρίψει τον κατευνασμό με την Τουρκία, θα υποστηρίξει ισχυρούς ελέγχους μετανάστευσης και θα προωθήσει πολιτικές που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη του κοινού στη διακυβέρνηση.
Δίνοντας έμφαση στον πατριωτισμό, τον οικονομικό ορθολογισμό και την αντίσταση στις πιέσεις της ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ηττημένηςπαγκοσμιοποίησης, θα μπορούσε να συσπειρώσει έναν κατακερματισμένο εκλογικό σώμα και να δώσει ξανά ελπίδα στην κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία.
Συμπέρασμα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η παγκόσμια άνοδος του εμπνευσμένου από το MAGA στην Αμερική Κινήματος, προσφέρει ένα μοντέλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας, από την οικονομική δυσπραγία μέχρι την πολιτιστική διάβρωση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον ακλόνητο πατριωτισμό του και την αποδεδειγμένη ηγεσία του, είναι ο μόνος ικανός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές του ομιλίες και δημόσιες παρεμβάσεις του, αποκαλύπτουν ένα όραμα που ευθυγραμμίζεται με τα βασικά δόγματα του κινήματος που αναδύεται σε όλο τον δυτικό κόσμο, προσφέροντας έναν δρόμο για την αποκατάσταση της ελληνικής υπερηφάνειας και κυριαρχίας.
Καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απομακρύνονται περαιτέρω από τα συντηρητικά ιδεώδη, η ανάγκη για ένα τολμηρό, πατριωτικό κίνημα γίνεται επείγουσα. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να αφουγκραστεί το κάλεσμα της Πατρίδας και την αγωνία των Ελλήνων και να δημιουργήσει μια νέα πολιτική δύναμη που θα κάνει την Ελλάδα ξανά μεγάλη.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.