Του Θανάση Κ.
Τελικά ο Κώστας Καραμανλής αποδοκίμασε ευθέως και σαφώς την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όχι μόνον αποδοκίμασε την διαγραφή Σαμαρά, αλλά συμφώνησε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με την ουσία της κριτικής που άσκησε ο Σαμαράς στον Κυριάκο.
Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζουν οι πάντες πλέον…
Ποιά είναι όμως η ουσία;
Τι είπε ακριβώς ο Σαμαράς με την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ;
Και γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο Κυριάκος (και χολώθηκαν τα παπαγαλάκια του);
Είπε αυτά που έχει πει πολλές φορές ως τώρα.
Κι ο Κυριάκος ΔΕΝ τα άντεξε πλέον…
Και δεν τα άντεξε γιατί κατάλαβε ότι η κριτική Σαμαρά επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις…
Αν ΔΕΝ συνέβαινε αυτό, αν η κριτική Σαμαρά δεν έπειθε, θα μπορούσε ο Κυριάκος να την αγνοήσει. Να την αντιμετωπίσει με “συγκατάβαση”, αφ’ υψηλού…
Η αλήθεια είναι ότι το προσπάθησε. Αρχικά…
Όταν έβαζε τον ταλαίπωρο εκπρόσωπο του Κόμματος, να επαναλαμβάνει μονότονα: “Δεν σχολάζουμε τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού, που έχει δικαίωμα να τις εκφράζει ελεύθερα…”
Στην πορεία, όμως, κατάλαβαν όλοι, ότι οι αντιρρήσεις Σαμαρά κέρδιζαν έδαφος και επιβεβαιώνονταν κι από τα γεγονότα. Μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ρούσσος Κούνδουρος, τον οποίο τον είχαν διορίσει στη νευραλγική αυτή θέση (που αφορά και τα Ελληνοτουρκικά) δύο διαφορετικοί υπουργοί της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
— Δεν ήταν “του περιβάλλοντος Σαμαρά” ο κ. Κούνδουρος.
— Η παραίτησή του ανακοινώθηκε ΠΡΙΝ καν δημοσιευτεί η συνέντευξη Σαμαρά…
— Και δεν παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους”, λίγους μήνες πριν αφυπηρετήσει…
Ο κ. Κούνδουρος φέρεται να ενοχλήθηκε γιατί ο υπουργός του ασκεί “μυστική διπλωματία” με τον κ. Φιντάν, τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Πράγμα που το… επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο ίδιος ο κ. Φιντάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συζητάει με τον Έλληνα ομόλογό του “από την πίσω πόρτα, τα πάντα”!
Για να λέμε την αλήθεια, η “μυστική διπλωματία” δεν είναι σπάνια, ούτε “πρωτοφανής”, ούτε κάτι εξ ορισμού “κακό”…
Η ανεξέλεγκτη διπλωματία ΕΙΝΑΙ! Όχι απλώς “κακό”…
Ολέθριο!
Κι εδώ έχουμε συνεννοήσεις που τις κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, και ΔΕΝ τις γνωρίζει ούτε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Και την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι συζητά με την Τουρκία τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαφορά για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ…
Και την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι συζητάει με τον Έλληνα ομόλογό του “τα πάντα”! Συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ελληνικής κυριαρχίας!
Εδώ λοιπόν, κάποιος λέει ψέματα.
Πάντως, όχι ο Σαμαράς…
Και τι κάνει η κυβέρνηση;
Προσπαθεί να αποκρύψει τις δηλώσεις Φιντάν…
Υποβαθμίζει με αστεία επιχειρήματα την παραίτηση Κούνδουρου…
Και… διαγράφει τον πρ. Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που τους φέρνει προ των ευθυνών τους.
Ενώ συνεχίζουν να συζητάνε με τον κ. Φιντάν, ο οποίος τους “δίνει” κανονικά. Τους “ξεμπροστιάζει” πλήρως!
Είπε και άλλα πράγματα ο κ. Φιντάν:
— Ότι η Ελλάδα φαίνεται να συζητάει αυτά που θέτει η Τουρκία – δηλαδή τα πάντα – με “ορθολογικό τρόπο”.
— Και ότι αναζητείται μια “ολιστική λύση”.
— Τι ακριβώς σημαίνει με “ορθολογικό τρόπο”;
Προηγουμένως συζητούσαν… “ανορθολογικά” με την Ελλάδα;
“Ορθολογικά” σημαίνει, κατά τον κ. Φιντάν πάντα, ότι η Ελλάδα δεν επιμένει πια στις “παράλογες” (κατά τη γνώμη του) θέσεις που είχε παλαιότερα, ότι δηλαδή τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, όπως σαφώς ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Δηλαδή “ορθολογισμός” κατά τον κ. Φιντάν, είναι να παραιτηθεί η Ελλάδα από τη δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
— Και τι σημαίνει “ολιστική προσέγγιση” που επιδιώκει η Τουρκία;
Σημαίνει ΟΛΑ τα θέματα (που θέτει μονομερώς πάντα), η Τουρκία.
Κι όχι μόνον αυτό.
“Ολιστική” προσέγγιση, σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση σήμερα και η διαιτησία αύριο μπορούν να γίνουν στο έδαφος όχι του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά ευρύτερα: πάνω στη βάση και προγενέστερων μορφών Διεθνούς Δικαίου. Πριν γίνει “εθιμικό” το Δίκαιο της Θάλασσας. Να πάμε, δηλαδή, αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν δεν ήταν γενικά αποδεκτό ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.
Κι έτσι μπορεί να συμφωνηθεί κι από τις δύο πλευρές ένα “συνυποσχετικό” που θα ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να λυθεί η διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας όχι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και στη βάση προγενέστερων μορφών Διεθνούς Δικαίου (όπως η αρχή της “ευθυδικίας”, δηλαδή να μοιράσουμε στη μέση την απόσταση ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα παράλια της Τουρκίας. Δηλαδή να ξεχάσουμε την ΑΟΖ των νησιών μας!)
Ο κ. Φιντάν τα είπε “φόρα παρτίδα”.
Ο κ. Κούνδουρος, δεν άντεξε και παραιτήθηκε…
Ο Αντώνης Σαμαράς τους είπε ΜΗΝ το κάνετε.
Και η κυβέρνηση: προσπάθησε να αποσιωπήσει τις δηλώσεις Φιντάν,
προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παραίτηση Κούνδουρου και τελικά… διέγραψε τον Σαμαρά.
Για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους βουλευτές της.
Ενώ ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, τους είπε κι αυτός, ΜΗ κάνετε αυτό που πάτε να κάνετε, μην δαιμονοποιείτε την διαφορετική άποψη και ΜΗΝ αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες με διαγραφές.
Κι επειδή η υπόθεση του “συνυποσχετικού” μάλλον φαίνεται να ναυαγεί υπάρχει η “ηπιότερη” εναλλακτική, που μάλλον συζητείται κι αυτή από την “πίσω πόρτα”: Να εξαγγελθεί ότι οι δύο χώρες, επειδή δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους (για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) αποφάσισαν να… “παρακάμψουν” τις διαφορές τους. Και να προχωρήσουν “πιλοτικά” σε συν-διαχείριση θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο. Πάνω σε 100% ελληνική ΑΟΖ (κατά τον Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας!)
Δηλαδή θα εκμεταλλεύονται από κοινού, ένα project πάνω… στην ελληνική ΑΟΖ.
Κι αν αυτό το δεχθούμε, τότε θα επεκταθεί αργότερα πολύ πιο πέρα.
Και με βάση αυτό το “ανώδυνο” προηγούμενο, θα μας ζητηθεί τότε να μοιράσουμε την δική μας ΑΟΖ στο Αιγαίο με την Τουρκία και να παραδώσουμε ολόκληρη την ελληνική δικαιοδοσία σε ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου (αφού θα έχουμε εμπράκτως αποδεχθεί ότι τα νησιά δεν έχουν “επήρεια”)!
Ελαφρώς και ανεπαισθήτως θα έχουμε διολισθήσει στις θέσεις της Τουρκίας.
Κι ο Σαμαράς απλώς τους είπε: ΜΗΝ το κάνετε…
Ουσιαστικά, ο Σαμαράς και ο Καραμανλής και ο Βαληνάκης -και μερικοί ακόμα – είναι εμπόδια σε αυτό που επιδιώκει η Τουρκία:
Να εκχωρηθούν πλήρως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία!
Κυρίως η “επήρεια” των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Πράγμα που αφορά τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις με τεράστια αποθέματα από κάτω…
Ο Σαμαράς τους είπε απλώς το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:
— Δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο σε θέματα που μονομερώς βάζει η Τουρκία παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις υφιστάμενες συμβάσεις.
Αυτό δεν το έκανε ποτέ καμία προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και ο Κώστας Καραμανλής.
— Δεν μπορείτε να διαπραγματεύεστε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατά παράβασιν όσων προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ούτε αυτό το έκανε ποτέ καμία προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση…
— Και δεν μπορείτε να ξεπλένετε την Τουρκία, όταν όχι απλώς διεκδικεί αλλά εμπράκτως παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!
Όπως έκανε κατ’ επανάληψιν νοτίως της Κάσου. Όπου η Τουρκία παραβίασε την ΑΟΖ που η Ελλάδα έχει διακηρύξει – και έχει οριοθετήσει – με την Αίγυπτο.
Κι αν η Ελλάδα δέχεται έμπρακτες παραβιάσεις πάνω σε κυριαρχικά της δικαιώματα που η ίδια έχει οριοθετήσει με τρίτες χώρες, φανταστείτε πόσο αδυνατίζει η ελληνική θέση πάνω σε ελληνική δικαιοδοσία επί θαλασσίων ζωνών που η Ελλάδα ακόμα ΔΕΝ έχει διακηρύξει – όπως νοτίως του Καστελόριζου.
Αν η Τουρκία εμπράκτως παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και η Ελλάδα δεν αντιδρά καν – για να μη θίξει την “Συμφωνία περί Φιλίας” με την Τουρκία – τότε η Ελλάδα ΞΕΠΛΕΝΕΙ την Τουρκία!
Κι αν η Ελλάδα δεν αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις, γιατί τάχα να αντιδράσουν για λογαριασμό μας τρίτες χώρες;
Από τον καιρό που υπογράφηκε η “Συμφωνία περί Φιλίας” με την Τουρκία, η Τουρκία πέτυχε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να προμηθευθεί η Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 από τις ΗΠΑ! Ταυτόχρονα άρχισαν συνομιλίες για να προμηθευθεί η Τουρκία και Εurofighter από τη Γερμανία…
Αυτά όλα μπορεί να μην προχωρήσουν μετά τις αλλαγές κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και Γερμανία τους επόμενους μήνες. Πάντως η Τουρκία, για την ώρα, ξεμπλόκαρε τον εφοδιασμό της σε αμυντικό υλικό.
Και το πέτυχε, όταν η Ελλάδα – δηλαδή ο κύριος στόχος του τουρκικού αναθεωρητισμού – διακήρυξε τη “φιλία” της με την Τουρκία. Δηλαδή όταν η Ελλάδα άρχισε να “ξεπλένει” την Τουρκία.
Αυτό τους είπε ο Σαμαράς. Δεν τους είπε κόψτε τους “διαύλους επικοινωνίας” με την Τουρκία. Τους είπε ουσιαστικά, ΜΗΝ ξεπλένετε την Τουρκία!
Τους το είπε πολύ ευγενικά…
Όπως έγραψε και ο Μανώλης Κοττάκης: “και λίγα τους είπε”!
Και διέγραψαν τον Σαμαρά!
Τώρα τον ανέδειξαν σε αντίπαλο δέος και τον “απελευθέρωσαν” να τους πει τα και πιο ανοικτά…
Άλλωστε τη λέξη “μειοδοσία” τη χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Για τον εαυτό του.
Το είπε και το ξανά-είπε, δημόσια.
Κι όταν ο Έλληνας υπουργός λέει ανοιχτά ότι (με αυτά που συζητάει “από την πίσω πόρτα” με τον Τούρκο ομόλογό του) μπορεί να κατηγορηθεί για μειοδοσία στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάει σπίτι του! Χθες…
Γιατί έστειλε στην Άγκυρα το “μήνυμα” ότι η Ελληνική κυβέρνηση “προετοιμάζει την ελληνική κοινή γνώμη” για μείζονες παραχωρήσεις!
Κι αυτός είναι ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ τρόπος να ξεκινήσεις διάλογο με την Τουρκία.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος έχει πει ότι θα χρειαστεί να κάνουμε πίσω από αφετηριακές θέσεις της Ελλάδας. Κι αυτό το είπε ΠΡΙΝ αρχίσει ο “διάλογος” με την Τουρκία.
Πού ακούστηκε πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώνεις ότι ΔΕΝ θα επιμείνεις στις “κόκκινες γραμμές σου”;
Στις διαπραγματεύσεις πάντα – αν θέλεις να επιτύχουν – σκληραίνεις τις θέσεις σου ΠΡΙΝ καθίσεις στο τραπέζι, για να έχεις να διαπραγματευθείς πάνω στο τραπέζι. Αν πριν καθίσεις στο τραπέζι δηλώνεις ότι θα κάνεις πίσω σε πράγματα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζήτησε ποτέ, τότε ο αντίπαλός σου, παίρνει το μήνυμα ότι ετοιμάζεσαι να δώσεις πολύ περισσότερα – και θα σου ζητήσει τα πάντα.
Όπως και ζητάει, πλέον…
Ο Κυριάκος σήμερα ορκίζεται ότι ΔΕΝ θα κάνει, αυτά που ο ίδιος έχει πει δημόσια ότι θα κάνει!
Αυτά που έχει πει και ο υπουργός του.
Αυτά που λέει κάθε τόσο η αδελφή του.
Το πρόβλημα δεν είναι γιατί ο Σαμαράς και ο Καραμανλής του λένε ΜΗ τα κάνεις…
Το πρόβλημα είναι γιατί επιμένει ο ίδιος.
Κι ύστερα τα διαψεύδει.
Κι ύστερα συνεχίζει να τα κάνει.
Κι ύστερα διαγράφει τον Σαμαρά.
Κι ύστερα τον ξεμπροστιάζει ο ίδιος ο Φιντάν.
Δεν μένει πια, παρά να διαγράψει και τον…Φιντάν!
ΥΓ. Όσοι υποστηρίζουν ότι “το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη” έχουν ήδη προσχωρήσει στις αξιώσεις της Τουρκίας!
Πρώτον, γιατί το Αιγαίο ΔΕΝ είναι “λίμνη”. Είναι ΘΑΛΑΣΣΑ. Και υπόκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας…
Και μάλιστα μια θάλασσα διάστικτη από εκατοντάδες ΕΛΛΗΝΙΚΑ νησιά.
Και τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες.
Και όσοι λένε ότι το Αιγαίο δεν είναι “ελληνική λίμνη” ουσιαστικά εννοούν ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες – άρα το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί στα δύο.
Όπως επιδιώκει η “Γαλάζια Πατρίδα”.
Και σε ευθεία αντιπαράθεση με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Κι ύστερα παραπονιούνται ότι Σαμαράς “ξεπέρασε τα εσκαμμένα”!
Ενώ είναι εκείνοι που ξεπέρασαν ΟΛΑ τα “εσκαμμένα”, ΟΛΩΝ των προηγουμένων κυβερνήσεων…
Και προσπαθούν να τον “διαψεύσουν”, όταν τους λέει αυτά που… οι ίδιοι διακηρύσσουν!
Φανταστείτε: Τους είναι “ανυπόφορος” ο Σαμαράς, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να συζητάνε με τον Φιντάν.
“Από την πίσω πόρτα”, μάλιστα…