Κυριακή
2
Απρίλιος
TOP

Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών – 2 ή 9 Απριλίου οι πρώτες κάλπες

Μετά τη χθεσινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών, με τη διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών μέσα στον χειμώνα, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Λίγο μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών χθές στο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι, “ο πρωθυπουργός παραμένει συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας και θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία, από τον Απρίλιο και μετά”.

Εκ πρώτης όψεως, η επισήμανση από το Μαξίμου απλώς διαψεύδει τα σενάρια περί αιφνιδιαστικών εκλογών μέσα στον χειμώνα, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα σενάρια ανοιχτά.

Αλλά στην πραγματικότητα, η χθεσινή διαρροή επισημοποιεί και επιβεβαιώνει το μόνο πραγματικό σενάριο των εκλογών. Που θέλει τις πρώτες εκλογές να γίνονται στις αρχές Απριλίου και τις δεύτερες στο τέλος Μαΐου. Ολα τα υπόλοιπα σενάρια είναι ασκήσεις επί χάρτου και είναι μάλλον απίθανα.

Εκλογές στις 9 Απριλίου

Το πιο πιθανό σενάριο των εκλογών θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 9 Απριλίου και τις δεύτερες στο τέλος Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιτρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία πρίν από τις Πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν στις αρχές Ιουνίου, ενώ υπάρχει χρόνος και για τις διαδικασίες που υποχρεωτικά θα ακολουθηθούν μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Δηλαδή τις διερευνητικές εντολές που θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς, τη συγκρότηση της νέας Βουλής που αμέσως θα διαλυθεί, την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική. Ολα τα υπόλοιπα σενάρια έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν οι εκλογές να προκηρυχθούν και στις 2 Απριλίου, με τις δεύτερες εκλογές να γίνονται στις 14 Μαΐου.

Πρόβλημα με τα άλλα σενάρια

Τα άλλα σενάρια, αν και όχι αδύνατα, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Για παράδειγμα, αν οι εκλογές καθυστερήσουν και άλλο και γίνουν τον Μάιο, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιούνιο, όπου είναι σε εξελιξη οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αν και θεωρητικά τίποτα δεν εμποδίζει τις πρώτες εκλογές να γίνουν τον Μάιο και τις δεύτερες εκλογές μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων, η προεκλογική καμπάνια μέσα στις εξετάσεις είναι προβληματική και θα προκαλέσει την αντίδραση των γονέων και των υποψηφίων. Εξίσου προβληματικό είναι και το σενάριο περί εκλογών τον Ιούνιο, με τις δεύτερες εκλογές να γίνονται πλέον τον Ιούλιο. Και αυτό λόγω της τουριστικής περιόδου που θα έχει ήδη ξεκινήσει.

Εχουν κατεβάσει τα μολύβια

Το σενάριο όμως των πρώτων εκλογών μέσα στον Απρίλιο με τις δεύτερες εκλογές τον Μάιο, ενισχύεται και από άλλες παραμέτρους. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθές ότι πλέον οι εξωκοινοβουλευτικοί κυρίως υπουργοί, έχουν κατεβάσει τα μολύβια και βρίσκονται καθημερινά στις εκλογικές τους περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή έργου είναι δυσχερής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους παραδοσιακούς κομματάρχες – υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη thetoc.gr