Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Αυτό το λαχανικό εποχής βοηθά στην απώλεια βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Έχει λεία, ελαφρώς ραβδωτή φλούδα και βαθύ κίτρινο – πορτοκαλί χρώμα. Αυτό το λαχανικό εποχής, είναι γνωστό για την ευέλικτη χρήση του στη μαγειρική, από σούπες και σαλάτες μέχρι πίτες και γλυκά, και είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το ως μια θρεπτική προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Το λαχανικό εποχής είναι κάτι περισσότερο από ένα ενισχυτικό γεύσης για εποχιακές λιχουδιές, έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Δείτε τι μπορεί να κάνει η κατανάλωση αυτού του νόστιμου λαχανικού στην υγεία και την ευεξία σας.

Κολοκύθα: Το λαχανικό – σταρ της εποχής

Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια των Cucurbitaceae.  Αυτό το νόστιμο λαχανικό εποχής είναι ξάδερφος της οικογένειας του πεπονιού. Και όπως πολλά πεπόνια (όπως το καρπούζι), κάθε μέρος της κολοκύθας μπορεί να καταναλωθεί, οι σπόροι και η φλούδα, καθιστώντας την μια φανταστική επιλογή για άτομα που επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων. Αυτά είναι τα διατροφικά της στοιχεία:

  • Θερμίδες: 30
  • Πρωτεΐνη: 1,16 γρ
  • Λίπη: 0 γρ
  • Υδατάνθρακες: 7,5 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,58 γρ
  • Ασβέστιο: 24(mg
  • Σίδηρος: 1 mg
  • Μαγνήσιο: 13 mg
  • Βιταμίνη C: 10 mg

Πώς η κολοκύθα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και τα μη αμυλούχα λαχανικά συνδέονται με την απώλεια βάρους. Η κολοκύθα στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε φυτικές ίνες που βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, καθώς αυτή η θρεπτική ουσία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τον κορεσμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Μια φέτα κολοκύθας (100 γραμμάρια) περιέχει μόνο περίπου 25 θερμίδες και 0,2 γραμμάρια λίπους. Αυτό την καθιστά μια καλή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια φέτα κολοκύθας περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση της αίσθησης πληρότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.
  • Είναι πλούσια σε νερό. Μια φέτα κολοκύθας περιέχει περίπου 90% νερό. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Πώς η κολοκύθα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας

Η κολοκύθα περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τη βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αποτελεί καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως:

    • Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Η κολοκύθα περιέχει περίπου 250% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) σε μια φέτα (100 γραμμάρια).
    • Βιταμίνη C: Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση των λευκών αιμοσφαιρίων. Η κολοκύθα περιέχει περίπου το 25% της ΣΗΠ σε μια φέτα (100 γραμμάρια) σε βιταμίνη C.
    • Βιταμίνη Ε: Ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η κολοκύθα περιέχει περίπου 10% της ΣΗΠ σε μια φέτα (100 γραμμάρια).
    • Βιταμίνη Β6: Πολύ σημαντική για τη σύνθεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, καθώς περιέχει περίπου 10% της ΣΗΠ σε μια φέτα (100 γραμμάρια).
    • Μαγγάνιο: Απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος γιατί βοηθά στη σύνθεση των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, καθώς περιέχει περίπου 25% της ΣΗΠ σε μια φέτα (100 γραμμάρια).
    • Ψευδάργυρο: Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ-κύτταρα, τα Β-κύτταρα και φονικά κύτταρα. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια. Τα αντισώματα δεσμεύονται στα παθογόνα και τα βοηθούν να καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Βήτα καροτίνη: Δίνει το πορτοκαλί χρώμα στην κολοκύθα και βοηθά στη διατήρηση της υγιούς βλεννογόνου μεμβράνης, η οποία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Η βλεννογόνος μεμβράνη καλύπτει τα εσωτερικά όργανα και τους ιστούς του σώματος και βοηθά στην αποτροπή της εισόδου βακτηρίων και ιών. Επίσης, βήτα-καροτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
    • Σίδηρο: Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος, επομένως η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
    • Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

      Πηγή: oloygeia.gr