Τρίτη
29
Νοέμβριος
TOP

Αυτοψία από κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στην κοινότητα Καρνασίου

Κλιμάκιο Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), επισκέφθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Οιχαλίας όλη την επίμαχη περιοχή της κοινότητας Καρνασίου, ειδικότερα τις θέσεις με έντονες κλίσεις που ενδεχομένως υπάρχει πιθανότητα καταπτώσεων, ενώ έγινε αναλυτική συζήτηση για τους τρόπους προστασίας και αποτροπής πιθανών αρνητικών καταστάσεων, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της περιοχής όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε παρευρέθηκαν μηχανικοί του Δήμου Οιχαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας, η πρόεδρος της Κοινότητας Ξηρόκωστα Δήμητρα και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ από την κοινότητα Καρνασίου,  δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα θα παραδώσει τεχνική έκθεση με συγκεκριμένες προτάσεις, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την αυτοψία και τα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής.

Εργασίες καθαρισμών – αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις με τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα πρόσφατα ολοκληρώθηκαν εργασίες, κατά θέσεις, καθαρισμού του ρέματος Ρίζου στην Καλαμάτα, οι οποίες έγιναν χειρωνακτικά αλλά και με τη χρήση μηχανικών μέσων. Επίσης στην πυρόπληκτη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ρέμα Βίας, ανάμεσα σε Διαβολίτσι και Άγιους Θεόδωρους, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει τις επόμενες ημέρες ανάλογες παρεμβάσεις και στο ρέμα Ξεριά Διαβολιτσίου. Συνεχίζονται όμως και οι καθαρισμοί στο ρέμα Παναγιωτάκαινα, από το Κεντρικό προς το Μαντζάρι.

Παράλληλα, στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, δραστηριοποιούνται και οι αντιπλημμυρικές εργολαβίες της ΠΕ Μεσσηνίας, οι οποίες εργάζονται στην περιοχή του Παραπουγκίου και εκτός του καθαρισμού, απομακρύνουν και τα προϊόντα.