Παρασκευή
19
Ιούλιος
TOP

BBC: Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι καύσωνες θα αλλάξουν την εργασία όπως την ξέρουμε -Τι λένε οι ειδικοί

Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι καύσωνες θα αλλάξουν τον τρόπο και τους όρους που εργαζόμαστε σημειώνουν ειδικοί που μίλησαν στο BBC.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κατέγραψε την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι καυτές θερμοκρασίες δεν έχουν υποχωρήσει, καθώς οι καύσωνες συνεχίζονται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και αλλού.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι άνθρωποι παγιδεύονται σε επίμονα καιρικά φαινόμενα για μεγαλύτερη διάρκεια, λέει ο Τζον Άμπραχαμ, καθηγητής Επιστήμης Θερμότητας στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του St Thomas, στις ΗΠΑ.

«Αυτό που παλαιότερα ήταν κύμα καύσωνα διαρκειας 1-2 ημερών, τώρα είναι διαρκείας 3-5 ημερών. Οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν μια ή δύο ημέρες υπερβολικής ζέστης θα έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα με μεγαλύτερη διάρκεια», λέει ο καθηγητής.

Καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζει. Το ίδιο και ο τρόπος εργασίας των ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι μπορεί να τους περιμένει και οι εταιρείες πρέπει επίσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να τους προστατεύσουν, γράφει το BBC.

Εργασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Οι αλλαγές στους χώρους εργασίας θα χωριστούν γενικά σε δύο κατηγορίες, λένε οι ειδικοί.

Η πρώτη κατηγορία είναι τα υπαίθρια και μη ψυχόμενα περιβάλλοντα, όπως η γεωργία ή η μεταποίηση, στα οποία οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ελέγχονται.

Το 2022 ένας οδοκαθαριστής στη Μαδρίτη πέθανε από θερμοπληξία μετά από εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες.

Κατά συνέπεια, οι ακαδημαϊκοί λένε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές θα συμβούν πιθανότατα σε αυτούς τους τύπους εργασιακού περιβάλλοντος, για την προστασία των εργαζομένων.

«Η εργασία σε εξωτερικούς χώρους με καύσωνα θα απαιτεί μικρότερες βάρδιες με περισσότερα διαλείμματα και περισσότερη εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Άμπραχαμ.

Ωστόσο, παρόλο που είναι πιθανό αυτή η ομάδα εργαζομένων να δει το ωράριό της να μετατοπίζεται αργότερα το βράδυ, η προσέγγιση αυτή δεν είναι πανάκεια και εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους.

«Εάν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ημερήσια ζέστη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αλλά οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές ώστε το σώμα τους να μην μπορεί να δροσιστεί, θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο την επόμενη ημέρα», εξηγεί.

Άλλα ζητήματα ασφάλειας, όπως η ορατότητα, θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα.

Για τους εργαζόμενους σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών, ο Άμπραχαμ πιστεύει ότι τα κλιματιζόμενα κέντρα ψύξης θα γίνουν πιο συνηθισμένα και οι εργοδότες θα πρέπει να προβλέπουν διαλείμματα για τους εργαζόμενους ώστε να κατεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αρκετά, ώστε να μπορούν να εργαστούν ξανά.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε ψυχόμενα περιβάλλοντα μπορεί να είναι συγκριτικά ασφαλέστεροι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά θα πρέπει επίσης να αναμένουν αλλαγές στις εργασιακές τους συνήθειες.

«Οι σύγχρονοι όροι εργασίας, όπως η απομακρυσμένη εργασία, η υβριδική εργασία, οι τετραήμερες εμβδομαδιαίες βάρδιες και τα εξάωρα μέσα στην εβδομάδα αντί για 8 ώρες, αποδεικνύονται χρήσιμες ρυθμίσεις σε περιπτώσεις καύσωνα» λέει ο Μανσούρ Σόμρο, ανώτερος λέκτορας σε θέματα βιωσιμότητας και διεθνών επιχειρήσεων, ηγεσίας, διαχείρισης και ανθρώπινου δυναμικού στη Διεθνή Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Teesside στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται οι μετακινήσεις, οι οποίες μπορεί να εξαντλήσουν περαιτέρω την ενέργεια των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να αισθάνονται πιο άνετα στη ζέστη στο σπίτι χάρη στο ανεπίσημο ντύσιμο».

Και στα δύο περιβάλλοντα, ορισμένοι εργαζόμενοι αλλάζουν ήδη το πρόγραμμά τους ώστε να ξεκινούν νωρίτερα και να τελειώνουν πριν από την κορύφωση της θερμοκρασίας το μεσημέρι, κάτι που ο Σόμρο προβλέπει ότι είναι πιθανό να δούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Ο ρόλος των εργοδοτών

Οι εργοδότες μπορούν επίσης να θεσπίσουν νέα μέτρα για τους εργαζομένους.

Ο Σόμρο λέει ότι ορισμένοι εργοδότες διεξάγουν περιοδικές αξιολογήσεις του θερμικού κινδύνου για να εντοπίσουν ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως το γηρασμένο εργατικό δυναμικό, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι με αναπηρίες.

«Γ’ αυτούς τους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να δοθούν επιδόματα και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όταν το χρειάζονται» λέει, και αναμένει ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες θα αρχίσουν να διενεργούν αυτούς τους ελέγχους, καθώς η ακραία ζέστη επιμένει.

Ομοίως, προβλέπει ότι οι εταιρείες θα εφαρμόζουν όλο και περισσότερο ειδικές πρωτοβουλίες για την υγεία και την ευεξία που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη διαχείριση του θερμικού στρες ή σχέδια γυμναστικής και διατροφής για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Οι επενδύσεις σε υποδομές θα έχουν επίσης καθοριστική σημασία. «Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύουν στη δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος ανθεκτικού στη θερμότητα, που θα περιλαμβάνει βιώσιμες κτιριακές υποδομές με καλύτερο σύστημα κλιματισμού», λέει ο Σόμρο.

Η αλλαγή της εργάσιμης ημέρας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχει επίσης καλή επιχειρηματική λογική.

«Η δυσφορία που σχετίζεται με τη ζέστη επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητα στην εργασία», λέει ο Σόμρο.

Ομοίως, οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη.

«Οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από τη ζέστη θα χάνουν ημέρες εργασίας και μισθό και μπορεί να επηρεαστεί η οικογενειακή τους ζωή, ενώ οι εργοδότες θα υφίστανται τις συνέπειες του κόστους ιατρικής περίθαλψης, της χαμένης παραγωγικότητας και των νομικών διαφορών».

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αλλάξει την εργασία όπως την ξέρουμε

Αν και το βάρος της προστασίας των εργαζομένων πέφτει σε ορισμένες εταιρείες, οι Άμπραχαμ και Σόμρο συμφωνούν ότι η νομοθεσία πρέπει να παίξει ρόλο και μάλιστα γρήγορα, μεταδίδει το BBC.

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις θέτουν ήδη σε εφαρμογή νόμους που αφορούν την εργασία στην εποχή της αύξησης της θερμοκρασίας.

Μετά τον θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, η Ισπανία ανακοίνωσε νέους νόμους τόσο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και για τους εργαζόμενους. Παράλληλα με την οικονομική στήριξη των εταιρειών που πλήττονται από την ξηρασία, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι όταν οι καιρικές συνθήκες φτάσουν στο πορτοκαλί (σημαντικός κίνδυνος) ή στο κόκκινο (ακραίος κίνδυνος), οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της τροποποίησης των ωρών της προγραμματισμένης εργάσιμης ημέρας.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες είναι απροετοίμαστες ώστε να ανταποκριθούν γρήγορα.

Μια έκθεση του Ιουλίου 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογράμμισε μια «άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης ψύξης». Η έρευνά τους έδειξε ότι η ενέργεια που απαιτείται για ψύξη μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ισοδύναμη με τη συνδυασμένη ηλεκτρική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας το 2016.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε ακραία θερμά καιρικά φαινόμενα είναι οι πιο απροετοίμαστες. Στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία.

Το μέλλον της εργασίας σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών είναι αβέβαιο, αλλά οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αναμφίβολα θα αλλάξει την εργασία όπως την ξέρουμε.

Πηγή: iefimerida.gr