Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Capital Economics: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων

Απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα περιμένει για τον επόμενο χρόνο η Capital Economics. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι τιμές δεν θα σημειώσουν πτώση από τα σημερινά, πολύ υψηλά επίπεδά τους, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει. Με το εργατικό κόστος να εξακολουθεί να αυξάνεται σημαντικά, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, η εκτίμηση της εταιρείας αναλύσεων είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα παραμείνει θετικός.

Πραγματικά, αφότου κορύφωσε στο 15,5% τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησε στη συνέχεια για δύο συνεχόμενους μήνες. Οι πρόδρομοι δείκτες, όπως οι τιμές παραγωγού και οι προσδοκίες των λιανεμπόρων για τις τιμές πώλησης, δείχνουν προς περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Capital Economics: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων-1

Κοιτάζοντας τις βαθύτερες τάσεις που οδηγούν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, οι αναλυτές υπογραμμίζουν  τη σημαντική πτώση στις τιμές των αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων. Σε σύγκριση με τα υψηλά που σημείωσαν τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο, η τιμή του μπρεντ πετρελαίου σε ευρώ (που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το κόστος παραγωγής και μεταφοράς) έχει πέσει κατά ένα τρίτο και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου (που επηρεάζουν σημαντικά το κόστος των λιπασμάτων) έχουν σημειώσει βουτιά περίπου 90%.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.moneyreview.gr πατώντας εδώ