Δευτέρα
25
Οκτώβριος
TOP

Χιλιάδες οικογένειες χωρίς τη δυνατότητα αγοράς ούτε ενός στυλό για το παιδί τους!

Οι κοινωνικές δομές των δήμων ανά την Ελλάδα παρακαλούν όσους μπορούν να γεμίσουν τα κοινωνικά τους παντοπωλεία με σχολικά είδη, προκειμένου όλων τα παιδιά να έχουν ένα τετράδιο, ένα στυλό, μια γόμα και την αξιοπρέπεια τους. Ας σκεφτούμε εκείνο το παιδάκι που θα πάει σχολείο χωρίς αυτά, με κατεβασμένο πρόσωπο από ντροπή, μπαίνοντας για λίγα λεπτά στη θέση του.

Θα ψάξει όμως να βρει, διότι τα παιδιά είναι ευρηματικά,  για να γράψει στο τετράδιο του με κάποια σπασμένη «μύτη» από μολύβι ή στυλό που θα βρει πεταμένη. Καθημερινά τα αιτήματα για κοινωνική βοήθεια αυξάνονται σε σημείο που αδυνατούν οι δήμοι να τα καλύψουν από ιδίους πόρους και αναζητάνε την βοήθεια της ίδιας της κοινωνίας.

Διαβάζουμε τι γράφουν στο δήμο Θηβαίων:

Εν όψει της έναρξης της σχολικής περιόδου 2021-2022, η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων συγκεντρώνει σχολικά είδη.

Τα συλλεχθέντα είδη θα εξυπηρετήσουν ανάγκες παιδιών άπορων οικογενειών, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολικής λίστας. Πρόκειται για είδη όπως σχολικές τσάντες, κασετίνες, μολύβια, στυλό, χαρτικά, τετράδια, γόμες, μαρκαδόροι, χάρακες, μπογιές και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας μαθητής. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση. Άλλωστε, κάτι το οποίο δεν είναι χρήσιμο για κάποιον,  θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για κάποιον άλλο».

Σε έναν δήμο της περιφέρειας Αττικής, τον δήμο Βύρωνα δεν διστάζουν να αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τετράδια και στυλό: «Ο Δήμος Βύρωνα στην προσπάθειά του να σταθεί στο πλάι των συνανθρώπων μας που πλήττονται και οικονομικά από τον Covid-19 συγκεντρώνει σχολικά είδη για τους ανήλικους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών παντοπωλείου και συσσιτίου. Λόγω πλειονότητας μαθητών γυμνασίου και λυκείου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τετράδια σπιράλ 2+3 θεμάτων, καθώς και για στυλό».

Ο δήμος Κομοτηνής εστιάζει τις προσπάθειες του στη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους πυρόπληκτους δήμους: «Οι διαρκείς και σοβαρές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ισοπέδωσαν ζωές και περιουσίες ενεργοποιεί εκ νέου τα αντανακλαστικά του Δήμου Κομοτηνής και ξεκινάει από αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, εν αναμονή του ανοίγματος των σχολείων, τα οποία θα αποσταλούν στον Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τα παρακάτω:

  • Σχολικές τσάντες
  • Γραφική ύλη
  • Είδη ζωγραφικής
  • Τετράδια

Ακολουθεί η ανακοίνωση του νησιώτικου δήμου Αργοστολίου: «Το Αυτοτελές Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Αργοστολίου, εν όψει της νέας σχολικής περιόδου 2021-2022, καθώς και των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, ανακοινώνει ότι συγκεντρώνει σχολικά είδη (π.χ. σχολικές τσάντες, κασετίνες, γραφική ύλη, τετράδια κ.α.), σε καλή κατάσταση, με σκοπό να διατεθούν σε μαθητές οικογενειών του Δήμου μας, οι οποίοι χρήζουν στήριξης». 

Δήμος Ιεράπετρας:

«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ιεράπετρας σας καλεί όλους να συνδράμετε για να ξεκινήσει  η σχολική χρονιά <με αξιοπρέπεια και χαμόγελα>. Η συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια αυτή  παραμένει και φέτος ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οικογένειες και τα παιδιά τους.

Τα σχολικά είδη που συγκεντρώνονται είναι: σχολικές τσάντες, τετράδια μπλε, τετράδια με θέματα, στυλό, μολύβια, γόμες ,ξύστρες, κόλλες, μπλοκ ζωγραφικής, γεωμετρικά όργανα, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι κ.λ.π».

Δήμος Παύλου Μελά

«Εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και οι κοινωνικές δομές Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο και η Παιδική Ομπρέλα με το μήνυμα “Σχολικά είδη και χαμόγελα για όλους, γιατί τα παιδιά είναι πάνω από όλους” καλούν για μια ακόμη χρονιά καταστήματα σχολικών ειδών, συλλόγους και πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών για μαθητές και μαθήτριες του Δήμου μας, που ξεκινούν με πολλές δυσκολίες τη νέα σχολική χρονιά».

332 δήμοι απαρτίζουν τον χάρτη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Τα κοινωνικά παντοπωλεία πρέπει να είναι γεμάτα. Σε όλους τους δήμους, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ. Τόσο απλά. Όσοι έχουν ας δώσουν με την ψυχή τους.

Η φτώχια και η πείνα είναι μια συνθήκη που κανείς αλληλέγγυος και φιλάνθρωπος δεν μπορεί να αγνοήσει. Έως ότου και ο τελευταίος στη σειρά μαθητής της χώρας δεν έχει φαγητό στο ταπεράκι του, στυλό, μολύβι και τετράδιο θα επιμένω και ας παρεξηγηθώ, πως η ανθρωπότητα στο σύνολο της έχει αποτύχει.

πηγη