Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Χιλιάδες ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες AirBnB θα πληρώσουν τον φόρο διαμονής από την τσέπη τους

Μια σημαντική παράληψη που αφορά στο νέο φόρο διαμονής που θα επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2024, πρόκειται πιθανό να κοστίσει στην τσέπη ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ ένα λάθος που δεν έχει διορθώσει η booking.com, παραπλανεί τουρίστες αλλά και κράτος για ανύπαρκτους φόρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε τόσο την αύξηση στο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα καταλήγει στο ταμείο για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι αυξήσεις είναι μεγάλες, με τους ξενοδόχους να διαμαρτύρονται, ενώ ο εν λόγω φόρος αφορά πλέον και όλα τα καταλύματα που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του AirBnB. Δηλαδή ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων, οι πελάτες τους θα πληρώνουν από 1,5 έως και 10 ευρώ, ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση, ενώ και σε όλα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ο φόρος ορίζεται στο 1,5 ευρώ.

Όμως, εδώ και μήνες γίνονται ήδη δεκάδες χιλιάδες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου AirBnB για τη χρονιά του 2024, σε όλες τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (booking, AirBnB, VBRO, κ.α.), οι περισσότερες από τις οποίες, στην περίπτωση των ξενοδοχείων, στην τελική τους τιμή συμπεριλαμβάνουν και το φόρο διαμονής, όμως με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Στα καταλύματα βραχυχρόνιας δε, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας φόρος, καθώς δεν ισχύει σήμερα.