Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Χρηματοδότηση 35,1 εκατ. ευρώ για Νέους Γεωργούς – Δημήτρης Πτωχός: «Στήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανανέωση του Αγροτικού Τομέα»

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατανέμεται το ποσό των 35.140.000 € ως Δημόσια Δαπάνη.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Η στήριξη των νέων γεωργών αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση και την ανανέωση του αγροτικού τομέα στην Πελοπόννησο. Η πρώτη πρόσκληση της παρέμβασης “Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας” στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έρχεται να δώσει ώθηση και ευκαιρίες στους νέους που επιλέγουν τη γεωργία ως επαγγελματικό μονοπάτι και ως τρόπο ζωής.

Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, παρέχοντας τους τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν σε αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας ισχυρές και βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη στις αγροτικές μας κοινότητες, διαμορφώνοντας το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Πελοπόννησο».

Ειδικότερα προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους, οι οποίοι κατά το έτος υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στον τομέα της Γεωργίας ως «αρχηγοί» βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των γεωργών νεαρής ηλικίας χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων που αφορούν το αίτημα στήριξης.

Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης – φάκελο υποψηφιότητας από τις 29-11-2024 έως 22-1-2025, ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περιλαμβάνεται επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωση του.

Στόχοι της Παρέμβασης είναι:

  1. Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
  1. Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
  1. Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
  1. Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.