Κυριακή
26
Μάρτιος
TOP

Δ. Απόκης στο BEST: «Ο Μητσοτάκης έκανε αυτό που έπρεπε, όμως η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της, αυτόνομη εθνική στρατηγική» (video)

Σε όσα σηματοδοτεί για τη χώρα μας η παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προσεγγίζοντας όλες τις διαστάσεις της επίσκεψης και των συναντήσεων Μητσοτάκη, αναφέρθηκε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο δημοσιογράφος και διεθνολόγος Δημήτρης Απόκης.

Όπως είπε ο κ. Απόκης, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στη χώρα να χρησιμοποιήσει ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο ακροατήριο για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. «Έθεσε ο ίδιος θέματα όπως την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό πως δεν πρόκειται να δεχθούμε τη λύση δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία, ενώ πολύ καλό ήταν το κλίμα και στον Λευκό Οίκο στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Δημήτρης Απόκης που στάθηκε και σε όσα επίκεινται από τις επαφές των Αμερικανών με τους Τούρκους. «Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές όμως, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του αποτυπώματος αυτής της επίσκεψης, πιστεύω ξεκάθαρα πως πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις των Αμερικανών με εκπροσώπους των Τούρκων, οι οποίοι έθεσαν βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ήταν και παραμένει σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ. Αυτό δε θα αλλάξει. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια επικρατεί αρνητικό κλίμα στο Κογκρέσο, όμως είναι μια μεγάλη χώρα σε κομβικό σημείο και χρήσιμη για τις ΗΠΑ, έτσι, όταν θα έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις, θα μπουν κι άλλα πράγματα στη ζυγαριά», είπε με νόημα ο κ. Απόκης που εστίασε στον παράγοντα που αφορά στις επικείμενες εκλογές για το 1/3 της Γερουσίας και το σύνολο της Αμερικανικής Βουλής που όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξουν δεδομένα και συσχετισμούς.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αυτό που έπρεπε, όμως η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της, αυτόνομη εθνική στρατηγική. Πρέπει να προστατεύουμε και να διεκδικούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ειδικά όταν έχουμε μια αναθεωρητική επικίνδυνη Τουρκία ως γείτονα, θα πρέπει να επικρατεί ομόνοια και να είμαστε πολύ καχύποπτοι. Η Ενωμένη Ευρώπη έχει αποδείξει πως είναι πάρα πολύ λίγη στρατηγικά όταν παίζεται μεγάλο παιχνίδι, γι’ αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πως η Ελλάδα τηρεί τη στάση που πρέπει με κόστος, για να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει στηρίζοντας τη χώρα μας», είπε με νόημα καταληκτικά ο κ. Απόκης.