Τετάρτη
4
Δεκέμβριος
TOP

Δάσκαλοι για τους Γερμανούς οι Έλληνες «αετοί» – Οι Ίκαροι της Luftwaffe οι πρώτοι που θα καθίσουν στα… θρανία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Ήταν το 2018 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε την προσπάθεια για μετεξέλιξη της αεροπορικής εκπαίδευσης  στην Πολεμική Αεροπορία με διαδικασίες προετοιμασίας χειριστών σε οικονομικότερη βάση και με καλύτερη αξιοποίηση μέσων και κονδυλίων. Το ίδιο έτος είχε προκηρυχθεί και το σχετικό πρόγραμμα για «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Μίσθωση».

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο με καναδική εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σχέδιο μετατροπής τής 120 ΠΕΑ σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης  Πιλότων οδήγησε σε καθυστερήσεις και  στροφή της Ελλάδας προς άλλους «μνηστήρες».

Ο «γόρδιος δεσμός» λύθηκε όταν τον Ιούνιο του 2020, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, έγινε γνωστό το εξαιρετικά ζεστό ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την Αθήνα φυσικά να… καλοβλέπει μια συμφωνία με μια χώρα που διαθέτει επίσης από τους καλύτερους χειριστές στον κόσμο.

 

Απογείωση…

Τέσσερα χρόνια μετά το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα είναι γεγονός, με τη χώρα μας να παρέχει κορυφαίο επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και πάντοτε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

Η επιλογή της Καλαμάτας για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στηρίζεται σε σειρά από προφανείς λόγους, με πιο σοβαρό το γεγονός ότι η 120 ΠΕΑ έχει ήδη εμπειρία μισού αιώνα στην εκπαίδευση πιλότων, ενώ επίσης, λόγω των κλιματικών συνθηκών, στην περιοχή μπορεί να εκπαιδεύονται χειριστές για περισσότερες από 330 μέρες τον χρόνο, κάτι που στις περιπτώσεις άλλων εκπαιδευτικών κέντρων είναι πρακτικά αδύνατο.

Παράλληλα, ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται και ο στόλος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, με τα M-346 να αποτελούν πλέον το κύριο αεροσκάφος εκπαίδευσης στο «φυτώριο» της Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής έχουν τροχοδρομήσει επτά αεροσκάφη και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τον Μάρτιο τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα έχουν γίνει δέκα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Bασίλη Σκουλαράκου στο www.political.gr πατώντας ΕΔΩ