Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

DBRS: Τι λέει για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 και το 2022

Μικρές αναθεωρήσεις, κυρίως προς τα πάνω, κάνει η DBRS στις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατά το 2021 και το 2022. Σημειώνεται ότι η DBRS πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή τα αποτελέσματα του review της ελληνικής αξιολόγησης, σε μία περίοδο όπου υπάρχουν προσδοκίες για αναβαθμίσεις στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, ο οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στο BB low.

Η αισιοδοξία στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια εξαρτάται ότι τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, δηλώνει ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τους κινδύνους που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ένα πιο δυσμενές αποτέλεσμα. Οι επόμενοι μήνες θα δώσουν κρίσιμα στοιχεία για την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης, κυρίως από τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

«Παρόλα αυτά, περιμένουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της πανδημίας θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται τα χρόνια που θα έρθουν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πάντα ένας δείκτης που επηρεάζεται με καθυστέρηση και αυτή η καθυστέρηση ενδεχομένως να αυξάνεται εξαιτίας της έκτασης της κρατικής στήριξης απέναντι στον Covid-19. Τελικά, η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας, υψηλότερου πληθωρισμού ή υψηλότερων χρεοκοπιών. Πάντα έρχεται η ώρα να πληρωθούν τα χρέη», τονίζει η DBRS.

Το ήπιο σενάριο 

Η DBRS αναθεώρησε ελαφρά το ήπιο σενάριό της, για να αποτυπώσει τις βελτιωμένες προοπτικές προς τα τέλη του 2021 και το 2022. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα στοιχεία για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2020 ήταν καλύτερα από ό,τι περίμεναν σε όλες τις χώρες πλην της Ιταλίας, με την Ελλάδα να εκπλήσσει θετικά με το +2,7% σε τριμηνιαία βάση.

Καθώς όλα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι περισσότερες από τις προβλέψεις του οίκου για το 2022 αναβαθμίστηκαν από 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS περιμένει ανάπτυξη 4% για το 2021 και 5% για το 2022 στην Ελλάδα, με την ανεργία στο 18% και 17% αντίστοιχα.

Το δυσμενές σενάριο

Οι εκτιμήσεις της DBRS υπό το δυσμενές σενάριο παραμένουν αμετάβλητες, με τον οίκο να τονίζει ότι οι ελπίδες για μία ισχυρή ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος εξαρτώνται από τα εμβόλια. Εάν οι εξάρσεις της πανδημίας αποδειχθούν χειρότερες των προβλέψεων και φέρουν σημαντικά αυστηρότερους περιορισμούς τους επόμενους έξι μήνες, αυτό θα μπορούσε να σπρώξει την ανάκαμψη αργότερα μέσα στο 2022 και το 2023.

Υπό το δυσμενές σενάριο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 1,5% φέτος και 4% το 2022, με την ανεργία στο 19% και το 18% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ