Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Διακινούσαν κοκαϊνη και ηρωϊνη – 12 συλλήψεις σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία (video)

Με μοντέλο που θυμίζει δράση «μαφίας», έχοντας ηγετικό πρόσωπο, διακριτούς ρόλους, χρησιμοποιώντας μέτρα αντιπαρακολούθησης και πολυετή δράση η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, δρούσε σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας με λεία που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Για την υπόθεση τακτοποιήθηκαν 19 άτομα, όλοι Ρομά, από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί 12 και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ της σύλληψης διαφεύγουν τέσσερα ακόμα άτομα και τρεις από αυτούς άνδρες ήταν οι προμηθευτές των ουσιών οι οποίας έρχονταν από την Δυτική Αττική και διακινούνταν σε τοξικομανείς των τριών ανωτέρων περιοχών. Διακριτούς ρόλους στην οργάνωση είχαν και τρεις έγκλειστοι σε φυλακές, συλληφθέντες από προγενέστερες επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει η εν λόγω οργάνωση τουλάχιστον την τελευταία 3ετία με αρχηγό της τον 40χρονο ο οποίος όριζε τους ρόλους των υπολοίπων μετέφερε ναρκωτικές ουσίες, κυρίως ηρωίνη και κοκαΐνη, από την περιοχή της Δυτικής Αττικής της οποίες έκρυβε σε χώρους πιθανόν και σε καταυλισμούς Ρομά. Ακολούθως τα μέλη και αφού είχαν θέσει σε εφαρμογή μέτρα μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας και τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε «αχυράνθρωπους» συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένο σημείο, επικοινωνούσαν με τον αρχηγό για να κλείσει το deal και ακολούθως μετακινούσαν έναν έναν τους υποψήφιους αγοραστές σε διαφορετικό σημείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Κάθε γραμμάριο ηρωίνης πωλείτο αντί του ποσού των 10 ευρώ ενώ σε υψηλότερη τιμή πουλούσαν τις ποσότητες της κοκαΐνης.

Σε βάρος τους είχε σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τρία άτομα τα οποία βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης

 

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -500.000- ευρώ 

 

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση  -19- μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων τα -12- συνελήφθησαν, μετά από Εντάλματα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας.

Ειδικότερα, χθες (9.3.2023) το πρωί, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, όπου συνελήφθησαν -12- ημεδαποί, -7- άνδρες και -5- γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 56 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα ναρκωτικά, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη -3- άτομα, τα οποία βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου προμηθευόντουσαν ναρκωτικές ουσίες από περιοχές της Δυτικής Αττικής και τις διακινούσαν σε περιοχές της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως  ηγετικό μέλος ήταν ο 40χρονος συλληφθείς.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ενέταξε σταδιακά και τα λοιπά μέλη, ορίζοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντα, στους άξονες της μεταφοράς, αποθήκευσης, απόκρυψης, πώλησης, παράδοσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους απόκρυψης στους χώρους διακίνησης, η οργάνωση λάμβανε εξαιρετικά και συνεχή μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πρώτα αναπτύσσονταν οι «τσιλιαδόροι» και «καθάριζαν» την περιοχή, ακολούθως συγκέντρωναν τους αγοραστές σε προκαθορισμένα σημεία και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους διακινητές, τους οδηγούσαν μεμονωμένα στα σημεία της τελικής αγοραπωλησίας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι για τις δευτερεύουσες ενέργειες της οργάνωσης (πράξεις κατόπτευσης), ορισμένα από τα μέλη είχαν στρατολογήσει και τα ανήλικα τέκνα τους, στα οποία προφανώς είχαν άμεση και ουσιώδη επιρροή.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -500.000- ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • το χρηματικό ποσό των -660-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
 • -7- κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim,
 • -4- ναρκωτικά δισκία και
 • -79- γραμμάρια υγρής μεθαδόνης.

Τέλος, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος σε προγενέστερο χρόνο είχαν κατασχεθεί:

 • ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -4.449,6- γραμμαρίων,
 • ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους -110,8- γραμμαρίων,
 • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10,3- γραμμαρίων και
 • -44- ναρκωτικά δισκία,
 • -2- δενδρύλλια κάνναβης,
 • κινητά τηλέφωνα,
 • -3- οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
 • κυνηγετικά όπλα, τα οποία είχαν κλαπεί και
 • το χρηματικό ποσό των -1.795-, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.