Με το δικό του ηχηρό μήνυμα για «δικαιοσύνη παντού» και θέτοντας ως αναγκαιότητα για την χώρα για την «πολιτική αλλαγή» ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα με την ομιλία του στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο της Παραλίας, έθεσε τις εκλογικές μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ στο φουλ.
Παρακολουθήστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από την Καλαμάτα:
«Αυτή είναι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Κι αυτή η Ελλάδα δεν μας αξίζει, ό,τι και να είμαστε, ό,τι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, Κεντρώοι ή Δεξιοί», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Καλαμάτα το βράδυ της Παρασκευής (31/3), την πρώτη μετά την τραγωδία των Τεμπών και την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.
Ο ίδιος έθεσε τα ακόλουθα διλήμματα: «Αλήθεια ή συγκάλυψη; Εντιμότητα ή διαφθορά; Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;», μιλώντας ξανά για δικαιοσύνη παντού και υποσχόμενος αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών κι αποτελεσματικό κράτος, αλλά και για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Την ίδια ώρα, σημείωσε πως η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι ανάγκη για την κοινωνία και τη χώρα κι έχει ως προϋπόθεση την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο αυτή εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η χώρα χρεοκόπησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις και βγήκε από τα μνημόνια με κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για καθαρό πολιτικό μητρώο, προτάσεις και χέρια της παράταξής του.
«Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Μάθαμε από τις μάχες που δώσαμε. Θα την κερδίσουμε τη μάχη της αλλαγής με δικαιοσύνη», υπογράμμισε αναφερόμενος την ίδια ώρα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ένα καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας χαρακτηριστικά «ως εδώ, δεν πάει άλλο» και τονίζοντας πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Δεν νοιάζονται. Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα. Η αδιαφορία τελικά όχι μόνο για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αλλά και για την ίδια τη ζωή».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως το χρέος του σεβασμού απέναντι σε όσους άδικα έχασαν τη ζωή τους μεταφράζεται σε χρέος για την αλήθεια κι όχι ανέξοδες και υποκριτικές συγγνώμες και συγκάλυψη, θέτοντας τα ερωτήματα που έθεσε και στη Βουλή.
- «Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019 παραμένει γιαπί; Αν και μόνο αυτό λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία.
- Γιατί παραβίασαν το νόμο για να διορίσουν το μοιραίο σταθμάρχη;
- Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε ημέρες μετά το διορισμό, να τον νομιμοποιήσει;
- Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες;
- Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 και δέκα σταθμάρχες στη Λάρισα;
- Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;
- Γιατί η σύμβαση ΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρία καθώς και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσει τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις και ψηφίστηκε στη Βουλή;
- Γιατί την επόμενη μέρα του δυστυχήματος και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, έσπευσε ο πρωθυπουργός να διορίσει τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Πού ακούστηκε να διορίζουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι τους ελεγκτές τους;
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό του δεν ήξερα».
«Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου βιομηχανία υποκλοπών. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων. Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο. Ήξερε, όμως, να φέρει προς ψήφιση χθες Πέμπτη στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασέβειας με δεκάδες προεκλογικές διευθετήσεις, εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Ήξερε, επίσης, να φέρει να ψηφίσουν το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, πως η ΝΔ χρωστά 400 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και δεν ντρέπονται να επιβάλλουν την αρπαγή της στέγης των πιο ευάλωτων, να «χαρίζονται» δάνεια εκατομμυρίων στους υπουργούς, ενώ με τον νέο πτωχευτικό που ψήφισαν καταδιώκονται με πλειστηριασμούς χιλιάδες μικρομεσαίοι, για λίγες χιλιάδες ευρώ.
«Οργάνωσαν τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη μεταπολίτευση, με την εισβολή των funds στα δάνεια των πολιτών. Και είχαν τα κοράκια στην ίδια τους την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον αξιότιμο κ. Πάτση. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη και την κατάντησαν να ζει με κουπόνια. Κατάργησαν το οκτάωρο κι επέβαλαν εργασιακή ζούγκλα. Ευτέλισαν τον πολιτισμό σε τσιμέντο και αρχαιοκαπηλία κι άφησαν την τέχνη και τον κόσμο της χωρίς στήριξη, δικαιώματα και μέλλον. Μοίρασαν και μοιράστηκαν σχεδόν δέκα δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:
- Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
- Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
- Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
- Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο.
- Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο.
- Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Ξεπάγωμα των τριετιών.
- Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
- Επανίδρυση του ΣΕΠΕ.
- Επαναφορά του οκτάωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.
- Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).
- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή.
- Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς.
- 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο Δημόσιο.
- Κανόνες στη λειτουργία των funds.
- Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.
«Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις- ανάσα για τους δανειολήπτες. Θα εφαρμόσουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα θεσπίσουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των servicers. Δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να μπορεί ο καθένας να έχει μια δίκαιη ρύθμιση για το δάνειό του κι όχι μόνο οι παπαθανάσηδες», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε και για:
- Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις.
- Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.
- Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.
- Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
- Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
- Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες κι αγρότισσες.
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.
- Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb.
- Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου.
- Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
- Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.
- 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
- Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
- Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Επαναφορά λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών.
- Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
- Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.
«Τέλος στους κομματικά διορισμένους ακατάλληλους σταθμάρχες. Τέλος στα γαλάζια γκόλντεν μπόις στους δημόσιους οργανισμούς με τους παχυλούς μισθούς».
- Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.
- ΕΥΠ διαφανής και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κι όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα: «Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia».
- Έλεγχος όλων των δημόσιων δαπανών και των εξοπλιστικών συμπεριλαμβανομένων.
- Ενίσχυση των λειτουργών της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας τους.
- Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
- Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
«Έχουμε τους ανθρώπους με όραμα κι εμπειρία. Μπορεί να μην κατάγονται από τζάκια πολιτικά. Δεν είναι πρίγκιπες, αλλά άνθρωποι της πραγματικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και καταλαβαίνουν, νιώθουν την κοινωνία. Δεν ζουν αλλού. Δεν ζούμε αλλού. Κανένας δεν μας κρατάει, εκτός από το όραμα και το πρόγραμμα της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Και θα τα καταφέρουμε. Θα κερδίσουμε», κατάληξε ο κ. Τσίπρας.