TOP

Δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής προσφεύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας (video)

Στο… ηλεκτροσόκ που παθαίνουν κάθε φορά που αντικρύζουν λογαριασμό ρεύματος προσπαθούν να ανταπεξέλθουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κατάσταση μοιάζει δραματική με την ανησυχία να εντείνεται για το που και πως θα φθάσει η… περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτήν βάζει στο στόχαστρο μαζί με την πολιτική των εταιρειών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και προσφεύγει δικαστικά, ενώ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Μαργέλης πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σχολιάζοντας τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορά με το ενεργειακό κόστος κάνοντας γνωστό πως ο σύλλογος θα προσφύγει στα δικαστήρια για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας όρος στα συμβόλαια των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες αυτές να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας ή τις διεθνείς τιμές.

Συνήθως η ρήτρα αναπροσαρμογής περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει με μαθηματικό τύπο ποιο θα είναι το κόστος πώλησης του ρεύματος (σε σχέση με τις τιμές που το αγοράζουν ή το παράγουν οι εταιρείες – πάροχοι).

Ταυτόχρονα στο παρελθόν οι εταιρείες – πάροχοι για να μπουν στην αγορά έκαναν προτάσεις ελκυστικές για να προσελκύσουν πελάτες χωρίς να διασφαλίζουν ότι μπορούν να τους δίνουν την υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην προδιαγεγραμμένη τιμή.

Τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή του ρεύματος, προσπαθούν να αλλάξουν, και μάλιστα κρυφά, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος.

Πως το κάνουν; Με μια ειδοποίηση στα ψιλά γράμματα μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος, εκεί που δεν τα διαβάζει κανένας, τους ενημερώνουν ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς. Αυτό δεν το πήραν είδηση οι καταναλωτές παρά μόνο αργά, όταν τους ήρθε αυξημένος ο λογαριασμός.

Φυσικά ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει την αυξημένη τιμή και να καταγγείλει την εταιρεία που το έκανε.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες μας.

Το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται όχημα για την αισχροκέρδεια των παρόχων που εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ενέργειας, στην οποία λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο με παράνομες και εναρμονισμένες τακτικές και μεθοδεύσεις.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει  στους συμπολίτες μας.

Στα πλαίσια αυτά,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών  Συλλόγων Ελλάδος,

1/ Θα προσφύγει δικαστικά κατά της ως άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με κεντρικό αίτημα την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα συμβόλαια παροχής ρεύματος.

2/ Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, θα κοινοποιήσει εξώδικη διαμαρτυρία με αίτημα την κατάργηση της ληστρικής  ρήτρας αναπροσαρμογής στις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, καλώντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες μας να υπογράψουν σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας προσκομίζοντας  ταυτόχρονα  και ένα αντίγραφο  του λογαριασμού ρεύματος, φυσικά άνευ κανενός οικονομικού αντιτίμου.»