
Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει ήδη ένας «Γολγοθάς» για τα ευρωπαϊκά είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς από τις 5 Απριλίου εφαρμόζεται πρόσθετος δασμός 10% στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις ΗΠΑ προϊόντα τής εν λόγω κατηγορίας.
Ετσι, μία βαμβακερή μπλούζα με ισχύοντα δασμό 16,5% επιβαρύνεται ήδη με δασμό 26,5%, ενώ εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, η δασμολογική επιβάρυνση από τις 9 Ιουλίου θα είναι για το ίδιο προϊόν 36,5%, καθώς τότε θα αρθεί το «πάγωμα» των 90 ημερών.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί νέο πλήγμα για την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία και τον κλάδο κατασκευής ενδυμάτων για δύο λόγους: πρώτον, δεκάδες εγχώριες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, κατασκευάζουν ενδύματα για λογαριασμό ευρωπαϊκών αλυσίδων («φασόν»), οι οποίες με τη σειρά τους εξάγουν τα προϊόντα και στις ΗΠΑ και δεύτερον, εγχώριες επιχειρήσεις κατασκευάζουν ρούχα και για αμερικανικές αλυσίδες τα οποία, όμως, με τη σειρά τους μπορεί να θεωρηθούν προέλευσης Ε.Ε. και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς. Μεταξύ, μάλιστα, των πελατών των ελληνικών επιχειρήσεων συγκαταλέγονται αλυσίδες, όπως: H&M (με δύο προμηθευτές από την Ελλάδα), Wrangler, Guess, Liu Jo, Intersport, Street One, Sissy Boy, Marina Rinaldi, About You, Godske Group, Ikks Group κ.ά. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας διαμορφώθηκε το 2024 σε 1,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εξαγωγές ενδυμάτων ήταν τα 768 εκατ. ευρώ, με το 75% αυτών να εξάγεται προς χώρες της Ε.Ε.
Η εγχώρια βιομηχανία ειδών ένδυσης και η κλωστοϋφαντουργία απειλούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ για έναν ακόμη λόγο: η έτσι κι αλλιώς φθηνότερη παραγωγή σε Τουρκία, Μαρόκο και Αίγυπτο θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, ειδικά καθώς οι δασμοί που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση γι’ αυτές τις χώρες είναι μόλις 10%, κάτι που επισημαίνει σε σχετική ενημέρωσή της και η Euratex, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία βιομηχανιών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας.
Με βάση τα νέα δεδομένα, εγκαταλείπονται τα όποια σχέδια υπήρχαν μετά την πανδημία –αν και είχαν αρχίσει να εγκαταλείπονται και αυτά μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση– για ενίσχυση της παραγωγής εντός συνόρων Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και η Κίνα και το Βιετνάμ, χώρες όπου παράγεται σημαντικό μέρος των ρούχων των ευρωπαϊκών αλυσίδων, αναμένεται να χάσουν σημαντικό μέρος του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος, ενισχύονται χώρες όπως η Ινδία και το Μπανγκλαντές, αλλά και πιο κοντινές στην Ευρώπη, όπως η Τουρκία και βορειοαφρικανικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Αίγυπτος με σημαντική παραγωγή βαμβακιού. Οι εισαγωγές στην Ε.Ε. υφασμάτων και ειδών ένδυσης από την Ασία διπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, φτάνοντας το 2022 σε όγκο τους 17,4 εκατ. τόνους από 9,8 εκατ. τόνους το 2000, με την αξία να έχει αυξηθεί κατά 82% το ίδιο διάστημα.