Η πολύωρη εργασία σε δουλειά γραφείου μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης ή ακόμη και της πρόκλησης ορισμένων προβλημάτων υγείας.
Δύο νέες μελέτες έχουν εντοπίσει βασικούς λόγους για τους οποίους η δουλειά γραφείου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ειδικά για εκείνους που περνούν πολλές ώρες πίσω από ένα γραφείο. Η πρώτη μελέτη εξετάζει τη σημασία του φωτός της ημέρας για την υγεία και πώς η μη επαρκής λήψη του μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Το δεύτερο κομμάτι της διερευνά πώς η δουλειά γραφείου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Αυτές οι μελέτες έχουν επισημάνει παράγοντες όπως η έλλειψη φυσικού φωτός και σωματικής δραστηριότητας και η απουσία διαλειμμάτων ως μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η δουλειά γραφείου μπορεί να είναι κακή για εμάς.
5 λόγοι που η δουλειά γραφείου μπορεί να είναι επικίνδυνη
- Η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη τύπου 2
- Αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Δεν κάνετε διαλείμματα
1. Η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη τύπου 2
Η έλλειψη φωτός της ημέρας μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Και είναι μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλά γραφεία δεν έχουν φυσικό φως από τα παράθυρα και αντ’ αυτού βασίζονται στον τεχνητό φωτισμό.
Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι υπάλληλοι γραφείου που περνούν πολλές ώρες υπό αυτό το είδος φωτός είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Η μελέτη ζήτησε από 13 άτομα με διαβήτη να περάσουν πέντε ημέρες σε ένα περιβάλλον γραφείου καθισμένοι δίπλα σε ένα παράθυρο, που πλημμύριζε φυσικό φως και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέμειναν φυσιολογικά στο 59% των περιπτώσεων.
Στη συνέχεια ζήτησαν από την ίδια ομάδα να περάσει πέντε μέρες σε περιβάλλον γραφείου χωρίς παράθυρο και μόνο φωτισμό LED. Το σάκχαρο του αίματός τους, που παρακολουθούνταν σε μια περίοδο 24 ωρών, ήταν φυσιολογικό μόλις στο 51% των περιπτώσεων.
Ο συγγραφέας της μελέτης για το φυσικό φως, καθηγητής Joris Hoeks από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, είπε στη Mirror ότι το φως της ημέρας επηρεάζει το ρολόι του σώματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό υποστηρίζεται από το Diabetes UK, το οποίο υποστηρίζει ότι το να περνούν χρόνο σε φυσικό φως βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 -που σημαίνει ότι το να μην λαμβάνουν αρκετό φως της ημέρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.
Το φως της ημέρας έχει θετικό αντίκτυπο στο ρολόι του σώματος, το οποίο με τη σειρά του είναι υπεύθυνο για διαδικασίες όπως ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου.
«Ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια και τη συχνότητα του φωτός της ημέρας που απαιτείται για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, γνωρίζουμε ότι το να βγούμε έξω και να είμαστε ενεργοί μπορούν να μας ωφελήσουν όλους», είπε η Δρ. Lucy Chambers, επικεφαλής επικοινωνίας στο Diabetes UK και πρόσθεσε:
«Το να πάτε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο και να απολαύσετε χώρους πρασίνου, είναι μερικοί από τους τρόπους για να αυξήσετε τον χρόνο σας έξω και τη σωματική δραστηριότητα».
2. Μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα
Μια νέα μελέτη ανακάλυψε επίσης γιατί η δουλειά γραφείου μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 66% από τους 3.500 εργαζόμενους που εργάζονται για πολλές ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση. Και ακόμη περισσότεροι -το 70%- έχουν αυτό που ονομάζεται κεκαλυμμένη υπέρταση, δηλαδή όταν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική στο ιατρείο, αλλά όχι αλλού.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Xavier Trudel, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η πολύωρη εργασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς τους. Τόνισε ότι εάν εργάζεστε πολλές ώρες, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα προβλήματα με την αρτηριακή πίεση και την υπέρταση μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Δρ. Trudel είπε ότι εάν έχετε κεκαλυμμένη υπέρταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους με κεκαλυμμένη υπέρταση δεν εμφάνισε ποτέ υψηλή αρτηριακή πίεση στο ιατρείο, κάτι που καθυστερεί τη θεραπεία και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
3. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Ο Δρ. Matthew Muldoon, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, υποπτεύεται ότι η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αυτά που αναφέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης. Πιστεύει ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας για πολλούς υπαλλήλους γραφείου έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.
Οι εργοδότες, είπε ο Δρ. Muldoon, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να επιδίδονται σωματική δραστηριότητα, ειδικά εάν αναμένεται να εργάζονται πολλές ώρες.
4. Δεν κάνετε διαλείμματα
Ο Δρ. Muldoon πρόσθεσε ότι τα διαλείμματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τους εργαζόμενους που περνούν πολλές ώρες σε ένα γραφείο. Εάν ένας εργοδότης απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, θα πρέπει να προσπαθήσει να το αντισταθμίσει ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να φύγουν προσωρινά από την εργασία και να κάνουν σωματική δραστηριότητα και κίνηση μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα καθισιού.
Πηγή: oloygeia.gr