Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Έχετε συχνά πονοκέφαλο; Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους.

Τα αναλγητικά αποτελούν προσωρινή λύση και πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρησή τους.

Μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα των πονοκεφάλων όμως, κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σας.

Η αιτία των πονοκεφάλων μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως η αφυδάτωση. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο και αρκεί η κατανάλωση νερού για να λύσει το πρόβλημα σε μόλις λίγα λεπτά.

Ορισμένοι πονοκέφαλοι προκαλούνται από οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες απεικονίζει με έναν τρόπο την ανισορροπία μεταξύ «δημιουργίας» και «καταστροφής» των ελεύθερων ριζών. Ικανοποιητικά επίπεδα αντιοξειδωτικών παραγόντων μπορούν να αντιμετωπίσουν σύντομες περιόδους οξειδωτικού στρες, ενώ παρατεταμένες περίοδοι οξειδωτικού στρες εξαντλούν τα αποθέματα των αντιοξειδωτικών παραγόντων του οργανισμού.

Αυτό μπορεί να διορθωθεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα βατόμουρα, τα ακτινίδια και οι φράουλες.

Το μαγνήσιο αποτελεί επίσης μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για τον πονοκέφαλο.

Στα άτομα που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες, οι γιατροί συνταγογραφούν συμπληρώματα μαγνησίου.

Το μαγνήσιο υπάρχει στα αμύγδαλα, τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι και η κούραση, μπορούν να προκληθούν επίσης από τροφές με ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικά τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα αλλαντικά συγκαταλέγονται επίσης στις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για τη διαχείριση της ημικρανίας λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται.

Το αβοκάντο, παρότι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους.

Ο λόγος είναι ότι τα πολύ ώριμα αβοκάντο περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης. Το σώμα κάποιων ανθρώπων δεν μπορεί να διασπάσει την ουσία, προκαλώντας ημικρανίες.

Οι πολύ ώριμες μπανάνες τέλος, επίσης περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης.

Πηγή: Mail Online onmed.gr