
Κορδέλες θα έχουμε αύριο στην Πελοπόννησο καθώς εγκαινιάζεται η επίσημη λειτουργία της τρίτης μονάδας απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για την μονάδα στη Μεσσηνία στην περιοχή Καλλιρόη που ολοκληρώνει τις εργασίες κατασκευής συνολικά τριών μονάδων που θα καλύψουν τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας.
Να θυμίσουμε πως τα έργα για την κατασκευή των τριών μονάδων υπεγράφησαν στις 29 Ιανουαρίου 2021. Μέσω της σύμβασης-ΣΔΙΤ κατασκευάστηκαν 3 μονάδες επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και πλέον και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία), με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.
Συνολικά η περίοδος λειτουργίας θα είναι 26 έτη ενώ έχει υπολογιστεί πως μέσω της σύμβασης θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
Χαρ. Χαραλαμπίδης: «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Πελοποννήσου από τις πιο αυστηρές της Ευρώπης»
«Η Πελοπόννησος έχει απαλλαγεί από τα πρόστιμα ντροπής» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST o Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Έργων Απορριμμάτων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πλέον «διαθέτει από τις πιο συγχρονίες μονάδες της χώρας διαχείρισης απορριμμάτων». Ο κ. Χαραλαμπίδης χαρακτήρισε τις εν λόγω υποδομές ως «έργα πολιτισμού που μας βάζουν σε άλλη διάσταση, σε άλλη εποχή με σύνθημα πλέον να αλλάξουμε συνολικά την κουλτούρα των πολιτών και να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος, τουρισμό, μαθητές, πανεπιστήμια». Τονίζοντας πως από το Φθινόπωρο και η μονάδα της Μεσσηνίας θα είναι επισκέψιμη.
Ο Διευθυντής Έργων Απορριμμάτων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στάθηκε στην προσπάθεια που προηγήθηκε και σε άλλες περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο τονίστηκε ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν ήταν ακόμη πιο αυστηρά.«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Πελοποννήσου ίσως να είναι από τις πιο αυστηρές της Ευρώπης, δεν θα έλεγα της χώρας, παρόλα αυτά οι μονάδες όχι μόνο ανταποκρίνονται σε όλα αυτά τα μέτρα, αποδίδουν σε πολύ χαμηλότερες κλίμακες όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση» αναφέροντας επίσης ότι «και σε συμβατικούς στόχους οι μονάδες ήδη υπεραποδίδουν, πιάνοντας στόχους που τους έχουν τεθεί στα συμβατικά μας κείμενα».
Δράττοντας της ευκαιρίας, ευχαρίστησε τον Μανώλη Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Συντονισμού Στερεών Αποβλήτων ΥΠΕΝ, για την στήριξη και τη συμβολή του «ώστε αυτό το έργο σήμερα να μιλάμε και να λέμε ότι έχει ολοκληρωθεί».
Το εν λόγω έργο, σηματοδοτεί επίσης ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, το οποίο συνδέεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς, όπως ανέφερε ο .κ Χαραλαμπίδης δημιουργούνται «περίπου 200 μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας» οι οποίες καλύπτονται με εργατικό δυναμικό από την περιοχή. Παράλληλα, η ανάπτυξη πολλών ανακυκλώσιμων υλικών δημιουργεί και μια άλλη προοπτική καθώς όπως είπε «Θα αποτελέσουν κύτταρο ανάπτυξης ώστε και άλλοι που θέλουν να κάνουν το επιχειρείν με πράσινη καινοτομία» έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθούν τον τομέα με φθηνές και πολύ ποιοτικές πρώτες ύλες.