Καίτοι με υπηρεσιακή κυβέρνηση, η εκτέλεση του προϋπολογισμού «καλπάζει», παράγοντας τους 4 πρώτους μήνες του έτους 1,6δισ€ περισσότερα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και φόρο εισοδήματος είναι αυτές που οδηγούν το …με σπασμένα φρένα όχημα του προϋπολογισμού.

Στο ΥΠΟΙΚ κυριολεκτικά τρίβουν τα μάτια τους με αυτά που βλέπουν καθώς ακόμη και τον Απρίλιο – ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας από flat του έτους – τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τους στόχους κατά 200εκατ€.

Σε αυτά τα πολύ θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, η πορεία των οποίων αναμένεται να συνεχιστεί αφού δεν υπάρχει ορατός λόγος διακοπής της, πρέπει να προστεθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού που κάνουν λόγο για επιπλέον 2δισ€ έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

Τα …μαντάτα είναι εξίσου ευοίωνα και από το μέτωπο των δαπανών. Με την τιμή του φυσικού αερίου καρφωμένη στην περιοχή των 35€/Mwh o προϋπολογισμός παίρνει πολύ βαθιές ανάσες καθώς έχει δομηθεί με την παραδοχή ότι η τιμή του αερίου θα είναι στα 120€. Οι υπολογισμοί βγάζουν μια ελάφρυνση των δημόσιων ταμείων κατά περίπου 4,2δισ€( περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ) τα οποία προστίθενται άμεσα στο εγχώριο προϊόν,  εφόσον φυσικά διατηρηθεί η τιμή του φυσικού αερίου σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια, όπως εξηγούσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ , θα μπορούσε να πάει και ακόμη χαμηλότερα καθώς δεν αποκλείεται η – πιεσμένη οικονομικά λόγω των κυρώσεων Ρωσία – να ξανανοίξει το φθινόπωρο τις στρόφιγγες των αγωγών της και τότε οι τιμές θα καταποντιστούν.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στο ΥΠΟΙΚ ότι το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα του έτους θα είναι αρκετά υψηλότερο από το 0,7% του ΑΕΠ των εκτιμήσεων ( περίπου δηλαδή 1,54δισ€). Πόσο θα μπορούσε να είναι αυτό το πρωτογενές αποτέλεσμα; Μια τάξη μεγέθους μας δίνει η Κομισιόν η οποία στους δικούς της υπολογισμούς στο κείμενο των εαρινών της προβλέψεων, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κλείσει τη χρονιά με πλεόνασμα 1,9% περίπου δηλαδή 2,6δισ€ περισσότερα από όσα υπολογίζει η Αθήνα ( η Εθνική Τράπεζα στη δική της ανάλυση το ανεβάζει ακόμη περισσότερο στο 2%).

Εδώ όμως υπάρχει ένας αστερίσκος. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν αυτό το πολύ καλύτερο αποτέλεσμα με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% που όμως όπως αναφέραμε πριν θεωρείται πλέον πολύ συντηρητική εκτίμηση. Είναι λοιπόν απορίας άξιο που θα μπορούσε να φτάσει το πλεόνασμα με 2 επιπλέον μονάδες ανάπτυξης και τι δημοσιονομικά περιθώρια θα έχει να διαχειριστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση την τελευταία χρονιά πριν την επαναφορά από την Κομισιόν του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.

Πηγή: skai.gr