Οι πολλαπλές εκρήξεις τιμών που σημειώνονται στο ελαιόλαδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βυθίσει τις πωλήσεις στην καρδιά της Μεσογείου, ενώ πολλοί πολίτες στον ευρωπαϊκό νότο έχουν αναγκαστεί να βγάλουν από το καθημερινό τραπέζι τους το «πιο αγαπημένο γαστρονομικό συστατικό τους».
Οι παραγωγοί ελαιόλαδου, από την πλευρά τους, βελτιώνουν την άρδευση και αναζητούν νέες ποικιλίες ελιών για να διαφυλάξουν την παραγωγή, καθώς η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τη συγκομιδή, προκαλώντας την προαναφερθείσα εκτίναξη των τιμών της βασικής μεσογειακής διατροφής.
Πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου
«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη πραγματικότητα και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΟΕ) Jaime Lillo.
Μίλησε στα εγκαίνια του τριήμερου συνεδρίου ελαιόλαδου στη Μαδρίτη, το οποίο συγκεντρώνει 300 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Η συγκέντρωση έγινε καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί ελαιόλαδου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν καταγράψει μια άνευ προηγουμένου πτώση στην παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ακραίας ξηρασίας και των επαναλαμβανόμενων καυσώνων.
Οι αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μειώθηκε από 3,42 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2021-2022 σε 2,57 εκατομμύρια τόνους το 2022-2023, δείχνουν τα στοιχεία του ΔΟΕ. Και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα 37 κράτη-μέλη του οργανισμού, αναμένεται να μειωθεί ξανά το 2023-2024 στους 2,41 εκατομμύρια τόνους. Αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών μεταξύ 50% και 70% κατά το περασμένο έτος.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.in.gr πατώντας εδώ