Την πρωτοφανή απότομη πτώση των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα εμπορικά κέντρα απ’ άκρη σ’ άκρη στη Μεσόγειο, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία, επισημαίνει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), τονίζοντας την ανάγκη για επάνοδο «σε συνθήκες μιας νέας ισορροπίας της αλυσίδας αξίας από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή».
«Καθήκον όλων είναι η δραστηριοποίηση, η θεσμική συνεργασία, με επίκεντρο την ανάκαμψη της κατανάλωσης και την οχύρωση απέναντι στα ακραία κλιματικά φαινόμενα», επισημαίνει η 4Ε, σημειώνοντας ότι αν και πρωτοφανής, ωστόσο η κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου δεν είναι ανεξήγητη.
Με τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 η Ισπανία οδηγεί την παγκόσμια παραγωγή στα παλιά ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα και την αναπροσαρμογή των τιμών των τελευταίων ημερών
Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες (ξηρασίες και καύσωνες), που έπληξαν τα δύο προηγούμενα χρόνια την Ισπανία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως, είχαν σαν αποτέλεσμα να λείψουν από την παγκόσμια προσφορά περί τους 1,5 εκατ. τόνους. Συνεπώς, αυτές οι ελλείψεις οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο των τιμών και με τη σειρά της σε μία πτώση της κατανάλωσης κατά 30-40%. Με τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 η Ισπανία οδηγεί την παγκόσμια παραγωγή στα παλιά ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα και την αναπροσαρμογή των τιμών που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.
Οι τωρινές εξελίξεις είχαν αναφερθεί από την 4Ε (στις 28 Μαΐου), η οποία είχε προβλέψει την ισπανική παραγωγή στους 1,4 εκατ. τόνους, την παγκόσμια στους 3,2 εκατ. τόνους και την πτώση των τιμών στα 5,0-5,5 €/κιλό.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ