Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Ένα χοτ ντογκ μάς στοιχίζει 36 λεπτά υγιούς ζωής! Tι μας δίνει 48 επιπλέον λεπτά κάθε μέρα;

Επιστήμονες από το University of Michigan έφτιαξαν τον πρώτο μετρητή λεπτών που χάνουμε ή κερδίζουμε, με ό,τι τρώμε. Δείτε πώς μπορείτε να προσθέτετε από 48 λεπτά κάθε μέρα, με έναν πολύ απλό τρόπο.

Επιστήμονες-ερευνητές με εξειδίκευση στη βιωσιμότητα των τροφίμων, την αξιολόγηση του κύκλου ζωής, την επιδημιολογία και την περιβαλλοντική υγεία και διατροφή από το University of Michigan δημιούργησαν τον πρώτο μετρητή λεπτών που κερδίζουμε ή χάνουμε, καταναλώνοντας ένα τρόφιμο.

Ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα (το καθένα ξεχωριστά), βάσει της σύνθεσης του, ώστε να εκτιμήσουν τα καθαρά οφέλη και τις επιπτώσεις. Το ονόμασαν Health Nutritional Index και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ερευνητικό περιοδικό Nature Food. Αυτό που κάνει ο Διατροφικός Δείκτης Υγείας είναι να μετατρέπει τις πληροφορίες σε λεπτά ζωής που χάνονται ή προστίθενται κάθε φορά που τρώμε κάτι.

Διαπιστώθηκε ότι ένα χοτ ντογκ μας στοιχίζει 36 λεπτά υγιούς ζωής (27 λεπτά είναι το κόστος των 61 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος), ενώ 30 γραμμάρια ξηρών καρπών και σπόρων μας δίνουν επιπλέον 25 λεπτά ζωής καλής ποιότητας και απαλλαγμένης από ασθένειες. Η μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση μόνο του 10% της ημερησίας θερμιδικής πρόσληψης βόειου και επεξεργασμένου κρέατος, με μείγμα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και υψηλής θρεπτικής αξίας θαλασσινών μπορεί να μας δώσει άλλα 48 λεπτά υγιούς ζωής, κάθε μέρα.

Διευκρινίζεται πως η έρευνα βασίστηκε στη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που ονομάστηκε Global Burden of Disease και στην οποία πήραν μέρος 7.000 ερευνητές από όλον τον κόσμο. Μέσω αυτής καθορίστηκαν οι κίνδυνοι και τα οφέλη που σχετίζονται με πολλαπλούς περιβαλλοντικούς, μεταβολικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων 15 διατροφικών παραγόντων κινδύνου. Οι επιστήμονες του University of Michigan πήραν αυτά τα δεδομένα και τα επεξεργάστηκαν σε επίπεδο μεμονωμένων τροφίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν περισσότερες από 6.000 εκτιμήσεις κινδύνου ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την ασθένεια και τον κίνδυνο -όπως και το γεγονός ότι κάθε χρονιά έχει μισό εκατομμύριο λεπτά. Η εκτίμηση έγινε στο ένα γραμμάριο κάθε τροφίμου.

ΠΗΓΗ