Τρίτη
21
Ιανουάριος
TOP

Ένα στα τέσσερα παιδιά δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στο Διαδίκτυο – Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο που εορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και της γραμμής βοήθειας Help Line για τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι αποκαλύπτοντας ότι ένα στα τέσσερα παιδιά έχει δεχθεί κάποιου είδους παρενόχληση.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” τα στοιχεία της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για τις διαδικτυακές συνήθειες 5.000 μαθητών 12 – 18 ετών, όπου φαίνεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης και σεξουαλικής παρενόχλησης ο κ. Κορμάς επισήμανε ότι όντως τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και σε σχέση με την pro Covid εποχή είναι αρκετά αυξημένα.

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις επιθετικές συμπεριφορές

“Αυτό που βλέπουμε στο Διαδίκτυο είναι ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δέχονται σεξουαλική παρενόχληση και 37% των παιδιών μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα διαδικτυακά βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, ομοφοβίας. Σίγουρα όλα εξοικειώνονται σε αυτό και αρκετά από αυτά θα αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές”.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της γραμμής βοήθειας Help Line, τα παιδιά, σε ποσοστό 53% δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικτυακή τους φήμη.

“Βλέπουμε ότι τα παιδιά αποκτούν ανοχή σε περιβάλλοντα επικίνδυνα και κακόβουλα. Πέφτουν θύματα bulling και δεν αντιδρούν. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό γιατί αλλάζει το αξιακό σύστημα των παιδιών”, ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Κορμάς παρατηρείται μία αύξηση 25% των περιστατικών παρενόχλησης μέσα σε δύο χρόνια. “Είναι οι συνέπειες του Covid-19 και τις απουσίας των παιδιών από το σχολικό περιβάλλον και δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες”.

Το ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα παιδιά όταν αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα στο Διαδίκτυο δεν θα στραφούν στο σχολείο, γεγονός που κάνει ακόμα χειρότερο το όλο ζήτημα. “Είναι θέμα νοοτροπίας. Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν κανόνες δικαίου. Μπορεί οποιοσδήποτε ενήλικας να τα προσεγγίσει”.  Και όπως είπε, τα παιδιά και οι έφηβοι μπλοκάρουν ό,τι τους αναστατώνει στο internet, αλλά δεν το καταγγέλλουν.

Τα παιδιά πρέπει να καταγγέλλουν τα περιστατικά παρενόχλησης

Μιλώντας για τη γραμμή βοήθειας (Τ/2106007686) και τις καταγγελίες που γίνονται εκεί ο κ. Κορμάς συμπλήρωσε ότι “το παιδί πρώτα πρέπει να αποκτήσει συνείδηση και αξιακά συστήματα του πραγματικού κόσμου και μετέπειτα να μπει στη διαδικτυακή ζωή. Αν αυτό γίνει παράλληλα φαίνεται ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τον χαρακτήρα των παιδιών”

Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν κάποιο ανησυχητικό περιστατικό θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε στη γραμμή βοήθειας Help Line ή στην εισαγγελία ανηλίκων. “Όταν ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ουσιαστικά είναι παιδοπορνογραφία και είναι κακούργημα”, πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr