Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Ενεργειακή κρίση: Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων κλείνει νωρίτερα για εξοικονόμηση ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει ακόμα και το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο μηχάνημα του κόσμου.

Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, το CERN αποφάσισε να κλείσει νωρίτερα τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) για την ετήσια περίοδο συντήρησης, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Ο LHC, εγκατεστημένος σε μια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος: καταναλώνει περίπου 120 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας -όσο μια μικρή πόλη- από τα οποία τα 27 MW αφορούν το σύστημα ψύξης για τους χιλιάδες υπεραγώγιμους μαγνήτες που λειτουργούν κατά μήκος της σήραγγας.

Η δε συνολική κατανάλωση του CERN φτάνει τις 1,3 terawatt hours, περίπου το μισό σε σχέση με την γειτονική πόλη της Γενεύης.

Η απόφαση για πρόωρο κλείσιμο ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο του εργαστηρίου πυρηνικής ενέργειας, έπειτα από αίτημα της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF για μείωση της κατανάλωσης.

Η περίοδος συντήρησης θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ για το 2023 η κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%, κάτι που θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της επίσπευσης της επόμενης περιόδου συντήρησης στα μέσα Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα πάντως με τον Γιοακίμ Μνιχ, διευθυντή Έρευνας και Υπολογιστικής στο CERN, βασικό κίνητρο για την απόφαση δεν ήταν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά η ανάγκη εξοικονόμησης φυσικού αερίου για τις ανάγκες των νοικοκυριών.

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε κυρίως για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά ως ένδειξη κοινωνικής ευθύνης» είπε.

Εκτίμησε δε ότι η επίπτωση στα προγραμματισμένα επιστημονικά πειράματα θα είναι σχετικά μικρή.

Εκτός από το εσπευσμένο κλείσιμο του LHC για φέτος, το CERN λαμβάνει κι άλλα μέτρα εξοικονόμησης. Μεταξύ άλλων κλείνει τον φωτισμό των εσωτερικών δρόμων τις νυχτερινές ώρες και αναβάλλει για μια εβδομάδα την έναρξη λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

πηγη