Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ελάφρυνση του φόρου – Ποιους θα αφορά

Με στόχο την αναδιαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο δόσεις (η πρώτη μείωση κατά 22% ισχύει από το 2019) εργάζονται εντατικά οι δύο ομάδες εργασίας που έχει συστήσει για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, στις αρχές του 2022 θα πρέπει να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές ώστε να εκπληρώνεται το γράμμα του νόμου που θέλει τον ΕΝΦΙΑ να ορίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου κάθε χρόνου, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Στη συνέχεια μέχρι και τον Φεβρουάριο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις κλίμακες του φόρου με την ενσωμάτωση και του συμπληρωματικού στη νέα ενιαία κλίμακα ώστε να καταλογιστεί ο φόρος και να αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 δόσεις (δηλαδή ως τον Δεκέμβριο) ή σε 12 δώδεκα δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.

Μέχρι στιγμής σίγουρη είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά κατά 2,5-3%, αφού για το σκοπό αυτόν διατίθεται κατ’ αρχάς δημοσιονομικός χώρος 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2022.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την αναδόμηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την ένταξη 3.465 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Ως γνωστόν, στο σύστημα αντικειμενικών αξιών μπαίνουν για πρώτη φορά περιοχές με υψηλή εμπορική αξία ακινήτων, όπως είναι η Βάρκιζα, τα Λεγραινά , η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, ο Ασπρόπυργος , η Αίγινα, η Σαλαμίνα και τα Κύθηρα.

Επίσης εντάσσονται περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορίνθου, Ηλείας, Τρικάλων, Ημαθίας, Κιλκίς, Σερρών και Εβρου. Επιπλέον, στα νησιά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών εντάσσονται για πρώτη φορά περιοχές της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Κέρκυρας.

Η μια επιτροπή που εξετάζει την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές θα πρέπει να ορίσει αντικειμενικές τιμές στις περιοχές. Από τη διαφορά του ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια και αυτόν που θα πληρώσουν από το 2022 θα προκύψει ο επιπλέον χώρος για μείωση του φόρου σε όλη την επικράτεια. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέει σε κάθε ευκαιρία ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2022. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο. Για τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται η επιπλέον επιβάρυνση να μειωθεί σημαντικά, ενώ για τις επιχειρήσεις ο νόμος θα μείνει ως έχει.

Αλλαγές στις κλίμακες

Ολα αυτά θα βασιστούν στην εργασία της δεύτερης επιτροπής, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης της κλίμακας του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψει ελάφρυνση για όσο το δυνατόν περισσότερους. Η επιτροπή αυτή θα πάρει τις νέες αντικειμενικές τιμές και θα επιχειρήσει να μειώσει κύριο και συμπληρωματικό φόρο, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Μια βάση για τη μείωση φαίνεται στον Προϋπολογισμό του 2022, όπου καταγράφεται η μείωση της εκτιμώμενης είσπραξης από τα 2.563 εκατ. ευρώ το 2021 στα 2.503 εκατ. ευρώ το 2022.

Με τη συμμετοχή αυτή του Προϋπολογισμού, το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μπορεί να μεγαλώσει αν τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες περιοχές που μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών δεν επαρκούν για τη μείωση του κύριου και συμπληρωματικού φόρου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον επόμενο μήνα θα γίνουν αποκαλυπτήρια του νέου φόρου και η νομοθέτησή του εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει τον νέο ΕΝΦΙΑ, είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Τι ισχύει

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό. Κατά συνέπεια, ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα φέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ ανέρχεται σε 368,4 εκατ. ευρώ.

cnn.gr