Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Εντολή για επιτάχυνση των εργασιών στο Διοικητήριο -Ξεμπλοκάρει τα προβληματικά έργα ο Δ. Πτωχός (video)

Η οδηγία του Δημήτρη Πτωχού ήταν ξεκάθαρη και προς όλες τις κατευθύνσεις: αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς και κύρια προς τον ανάδοχο, και, είχε να κάνει με την επιτάχυνση των εργασιών… χθες.

Το μεγάλο έργο της ανακαίνισης και της αναβάθμισης του διοικητηρίου Μεσσηνίας εμφάνιζε μια σειρά από ζητήματα, σε σημείο να χαρακτηρίζεται προβληματικό, με χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης. Χρειάστηκε επί ημερών του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν όλα αυτά και σήμερα με την εκεί παρουσία και αυτοψία του -μαζί με αρκετούς παράγοντες- έδωσε και κατευθύνσεις αλλά κύρια δεν άφησε περιθώρια για… δεύτερες σκέψεις ή άλλου είδους… παρερμηνείες για το μέλλον του έργου.

“ΒΑΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΡΥΘΜΟ”

Ο κ. Πτωχός ξεκαθάρισε “ήρθαμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες που θα βάλουν πάλι το έργο σε έναν καλό ρυθμό, προκειμένου να στεγάσουμε όλες τις υπηρεσίες μας και να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα” και στάθηκε στο ζήτημα που υπάρχει γενικά στην Περιφέρεια με τις διάσπαρτες υπηρεσίες.

Το έργο όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης δεν είχε καλό ρυθμό και αυτό θα αλλάξει άμεσα με επιδίωξη να είναι και η καλύτερη χρηματοδοτική ροή. “Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν πάρα πολλά ευρήματα κυρίως προβλήματα που έχουν να κάνουν με την στατικότητα του έργου και με την… αποκάλυψη διαφόρων σημείων, εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα που έπρεπε να μελετηθούν εκ νέου και να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες”, πρόσθεσε στις αναφορές.

Μέσα στις επόμενες ημέρες μάλιστα θα υπάρχει και ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με τον προϋπολογισμό να μην έχει άλλες… υπερβάσεις, σε σχέση με τα όσα είχαν υπογραφεί αρχικά συν την συμπληρωματική σύμβαση που έγινε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Π. Νίκα.

ΤΑ ΠΕΡΙ… ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο ίδιος μπορεί να μην θέλησε να πάρει ευθέως θέση για τα περί πολιτικής ευθύνης (σ.σ. στα όσα βρήκε) για την εικόνα που παρουσιάζει το έργο του διοικητηρίου, ωστόσο είναι βέβαιο πως αυτή υπάρχει και θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα κάποια πράγματα… “Σε έργα που είναι κυρίως ανακατασκευές παλαιών κτηρίων είναι πολλά τα τεχνικά προβλήματα τα οποία ανακύπτουν. Το εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη ή δεν υπάρχει… δεν μπορώ να σας το πω με μεγάλη βεβαιότητα, μπορώ όμως και ως τεχνικός μπορώ να σας πω και εγώ τα προβλήματα τα τεχνικά είναι πραγματικά αρκετά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ… ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ, ΕΦΟΣΟΝ…

Ο κ. Πτωχός ερωτώμενος και για το θέμα της πρότασης του δήμου Καλαμάτας για το θέμα του υπογείου χώρου στάθμευσης στον χώρο μπροστά από το διοικητήριο άφησε ανοιχτό το… παράθυρο σημειώνοντας πως “είναι μια ιδέα που θα μπορούσαμε να την συζητήσουμε την έχουμε και εμείς και μας απασχολεί”. Ωστόσο υπογράμμισε πως με τις υφιστάμενες μελέτες που αφορούν το έργο αναβάθμισης “δεσμεύουν” τον εν λόγω χώρο για το έργο της γεωθερμίας. “Οπότε πρέπει να αλλάξει όλη μηχανολογική μελέτη και το συζητάμε και με τον ανάδοχο και με τις υπηρεσίες μας ώστε να μην χαθεί ο χώρος που μπορεί να είναι ωφέλιμος για κάτι άλλο”

ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Το πως αντιλαμβάνεται ο Δημήτρης Πτωχός τα έργα σε συνάρτηση με την κοινωνία είναι άλλωστε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή και το έκανε εύληπτο για μια ακόμη φορά σήμερα. Ο ίδιος θέλει να προχωρούν τα έργα με την σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Έτσι, μπορεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Π. Νίκα να κινήθηκε με πρακτικές επιτάξεων(!) για να τρέξει το Μεσσήνη-Εύα-Λάμπαινα και να “σκόνταψε”, ο ίδιος όμως, αλλάζει το… τέμπο και μπαίνει στη διαδικασία της εξασφάλισης όπου είναι δυνατόν της σύμφωνης γνώμη των πολιτών που θίγονται προκειμένου να ανέβουν και εκεί οι ρυθμοί.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΩΝ

Πάντως, είναι προφανές εάν δει κάποιος την… ακτινογραφία των όσων άφησε ως έργα ή προοπτικές έργων ο Π. Νίκας η γενική εικόνα που μπορεί να αντικρίσει σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, σημειώνεται ως προβληματική. Το μεγαλύτερο βάρος, λοιπόν, από τον Δημήτρη Πτωχό δεν ήταν μόνο η επανεκκίνηση των προβληματικών έργων ή άλλων έργων που είχαν χαμηλές προσδοκίες για να ολοκληρωθούν χωρίς αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό. Ήταν κύρια να μη μείνουν έργα “κουφάρια” και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που θα εμποδίζουν τον αναπτυξιακό στρατηγικό στόχο που έχει τεθεί από τον ίδιο. Άλλωστε ο Περιφερειάρχης το έχει κάνει ξεκάθαρο τα έργα πρέπει να αφήνουν ένα “πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα” και δεν είναι της πρακτικής  αυτής που σήμερα… αντικρίζει.