Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς

Νέα έρευνα δείχνει πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό επίπεδο τη Γη, ξεπερνώντας τα έξι από τα εννέα πλανητικά όρια. Η οξίνιση των ωκεανών (μείωση pH στη θάλασσα), πλησιάζει στο κρίσιμο όριο, λένε οι επιστήμονες, αποτελώντας απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την παγκόσμια διαβίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο βιομηχανικός πολιτισμός βρίσκεται κοντά στο να παραβιάσει ένα έβδομο πλανητικό όριο και ίσως το έχει ήδη περάσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την τελευταία έκθεση για την κατάσταση των συστημάτων υποστήριξης της ζωής στον κόσμο.

Νέα έρευνα

Η έκθεση, από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος (PIK), βασίζεται σε πολυετή έρευνα που δείχνει ότι υπάρχουν εννέα συστήματα και διαδικασίες – τα πλανητικά όρια – που συμβάλλουν στη σταθερότητα των λειτουργιών υποστήριξης της ζωής του πλανήτη.

Ήδη έχουν παραβιαστεί έξι πλανητικά όρια. Η κλιματική αλλαγή, τα ξενικά είδη, η αλλαγή της βιόσφαιρας και η τροποποίηση των βιογεωχημικών ροών κρίνονται ότι βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου.  Ωστόσο, η μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος παρέμεινε σταθερή και υπήρξε μια μικρή βελτίωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δύο λόγοι

Σε μια ενημέρωση που περιγράφει τα ευρήματα, ο Levke Caesar, κλιματικός φυσικός στο PIK και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα οξίνισης των ωκεανών είναι ανησυχητικά.

«Ο ένας είναι [ότι] ο δείκτης για την οξίνιση των ωκεανών, ο οποίος είναι η τρέχουσα κατάσταση διαχωρισμού του αραγωνίτη, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στον ασφαλή χώρο λειτουργίας, πλησιάζει το όριο της υπέρβασης του ασφαλούς ορίου», δήλωσε ο Caesar.

«Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη και αυτές οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να είναι ήδη προβληματικές για μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη [να] επανεκτιμηθεί ποια επίπεδα μπορούν στην πραγματικότητα να χαρακτηριστούν ασφαλή».

Λίγα λόγια για το φαινόμενο οξίνισης των ωκεανών

Η οξίνιση των ωκεανών είναι το φαινόμενο της αύξησης της οξύτητας (μείωση του pH) στο νερό των ωκεανών λόγω της απορρόφησης του ατμοσφαιρικού CO2. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο βλάπτει τους ασβεστοποιούς οργανισμούς, οδηγώντας ενδεχομένως σε διάσπαση του τροφικού πλέγματος, αλλά μειώνει επίσης την αποτελεσματικότητα του ωκεανού να λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα.

«Αυτό καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της οξίνισης των ωκεανών … και της ακεραιότητας της βιόσφαιρας», δήλωσε ο Caesar. «Πράγματι, ένα από τα κύρια μηνύματα της έκθεσής μας είναι ότι και τα εννέα πλανητικά όρια είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.

«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη διαταραχή του παγκόσμιου περιβάλλοντος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή … δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να πρόκειται για ξεχωριστά ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο.

Διότι αυτού του είδους η προσέγγιση αγνοεί ότι οι συνιστώσες του γήινου συστήματος αλληλεπιδρούν συνεχώς σχηματίζοντας ένα μεγάλο δίκτυο, όπου οι αλλαγές σε μια περιοχή επηρεάζουν τις άλλες».

Ποια είναι τα πλανητικά όρια

Η επιστήμη των πλανητικών ορίων πρωτοστάτησε το 2009 από τον Johan Rockstrom, τον διευθυντή του PIK, και άλλους. Στην εν λόγω έρευνα και σε δύο επακόλουθες εκθέσεις, οι ερευνητές εντόπισαν και ποσοτικοποίησαν τα όρια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιόσφαιρα, την αλλαγή του χερσαίου συστήματος, την αλλαγή του γλυκού νερού, τις βιογεωχημικές ροές, την οξίνιση των ωκεανών, τη φόρτιση του ατμοσφαιρικού αερολύματος, την εξάντληση της στιβάδας του όζοντος και την εισαγωγή νέων οντοτήτων, όπως συνθετικών χημικών ουσιών, στο περιβάλλον.

Η υπέρβαση των ορίων σε καθέναν από αυτούς τους τομείς ενέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της κατάστασης του πλανήτη που διατηρείται τα τελευταία 12.000 χρόνια και που επέτρεψε την άνοδο του πολύπλοκου ανθρώπινου πολιτισμού.

Κλιματική αλλαγή: «Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα»

Η έκθεση, η οποία ήρθε ένα χρόνο μετά την προηγούμενη, είναι η πρώτη από αυτές που θα είναι πλέον ετήσιοι «έλεγχοι της υγείας του πλανήτη» που δημοσιεύονται από το PIK, δήλωσε ο Rockstrom.

«Αναγνωρίζουμε ότι η υγεία του πλανήτη … κινδυνεύει τόσο πολύ σήμερα, ώστε και εμείς στην επιστήμη πρέπει τώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να βγούμε κατευθείαν στη δυσάρεστη ζώνη και να πούμε ότι τώρα δεσμευόμαστε να παράγουμε κάθε χρόνο μια επιστημονική μέτρηση ολόκληρης της εκτίμησης της υγείας – μια εκτίμηση κινδύνου – σε όλα τα πλανητικά όρια», είπε.

«Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από επιστήμη, αυτό είναι επιστήμη για την αλλαγή». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επαναλήψεις της έρευνας του PIK για τα πλανητικά όρια, η έκθεση δεν δημοσιεύεται σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά αντίθετα είναι γραμμένη και διαμορφωμένη για ένα δημοφιλές κοινό. Ο Rockstrom και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα ευρήματα βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες με κριτές.

πηγη in.gr