Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Επίδομα Ακρίβειας: «Κλειδώνουν» 250 ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο – Ποιοι οι δικαιούχοι

Η αναθεώρηση του Προϋπολογισμού και τα αυξημένα έσοδα «κλειδώνουν» το επίδομα ακρίβειας, η καταβολή του οποίου θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, αν θα δοθεί στο τέλος του χρόνου επίδομα ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο».

Το επίδομα, αναμένεται να καταβληθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και θα κυμαίνεται από 200-250 ευρώ.

Ειδικότερα θα αφορά:

— Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

— Τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

— Ατομα με αναπηρία

— Μη επιδοτούμενους ανέργους

— Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε όσους το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η επέκταση του επιδόματος και στους συνταξιούχους, δικαιούχοι θα είναι και όσοι λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Τα οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται, με το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ.

Ειδικότερα τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να είναι:

  • το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
  • το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022.

Παράλληλα, για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.

πηγη; aftodioikisi.gr