Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Επιστολική ψήφος: Από Φεβρουάριο έως Απρίλιο όποιος δηλώσει στην πλατφόρμα μπορεί να ψηφίσει -Η διαδικασία

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μίλησε σήμερα για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για την επιστολική ψήφο.

Μιλώντας για την επιστολική ψήφο είπε πως είναι προς τιμή των κομμάτων που ξεπερνούν κόμματα και χρώματα και ενώνονται στηρίζοντάς την ενώ εξήγησε και τη διαδικασία. «Το νομοσχέδιο είναι για να διευκολύνουμε τον ψηφοφόρο. Το νομοσχέδιο αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Όπως ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, εργαζόμενοι τις Κυριακές, όλους αυτούς να τους διευκολύνουμε» είπε η Νίκη Κεραμέως στο MEGA.

«Όποιος μπει στην πλατφόρμα Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο μπορεί να δηλώνει πως θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, μπορεί να ψηφίσει, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο φάκελος έχει ένα έντυπο οδηγιών, την υπεύθυνη δήλωση, και το ψηφοδέλτιο με όλες τις παρατάξεις και από πίσω έχει 42 αριθμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν στον αντίστοιχο υποψήφιο. Στο βιβλίο οδηγιών έχει το κάθε κόμμα και τους υποψήφιους» είπε η Ν. Κεραμέως.

Η Ν. Κεραμέως εξηγεί τη διαδικασία για την επιστολική ψήφο
Όπως εξήγησε, η διαδικασία είναι η εξής: «Συμπληρώνεις το ψηφοδέλτιο και το βάζεις στο φάκελο και επιστρέφει. Όταν φτάνει ανοίγει και διαχωρίζεται το ανώνυμο στοιχείο, δηλαδή το ψηφοδέλτιο ξεχωρίζεται και πέφτει στην κάλπη. Παρακολουθούν εκπρόσωποι κομμάτων τη διαδικασία, θα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και το υλικό θα φυλάσσεται στο αρμόδιο Πρωτοδικείο».

Βουλή: Στην Ολομέλεια η «σκυτάλη» για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές
Η κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε πως αυτή η μέθοδος γίνεται σε όλη την Ευρώπη ενώ ξεκαθάρισε πως η επιστολική ψήφος μέχρι στιγμής αφορά μόνο τις Ευρωεκλογές καθώς, όπως είπε, οι εθνικές εκλογές διέπονται από άλλο νομικό, πλαίσιο.

Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η Κεραμώς για τα ομόφυλα ζευγάρια
Σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε: «Το ζήτημα ήταν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργό και στο πρόγραμμα της ΝΔ. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και για τα παιδιά. Ακόμη και λίγους να φορούσε το νομοσχέδιο είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετεί ακόμα και για έναν. Η ΝΔ πιστεύει βαθιά στον βαθμό του γάμου και στην ισότητα όλων. Και σήμερα δεν υπάρχει ισότητα σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που αποκλείονται από τον θεσμό και αυτό για εμάς δεν είναι αποδεκτό. Θεωρούμε πως είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων να προχωρήσουμε σε αυτήν τη ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, τα δικαιώματα των παιδιών. Έρχονται ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό και προσπαθούν να εγγράψουν το παιδί στο δημοτολόγιο. Μπορούν να το γράψουν μόνο με τον έναν γονέα και εάν πάθει κάτι αυτός, τότε η σχέση του γονιού με τον άλλον γονέα είναι ανύπαρκτη για την χώρα μας».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, είπε: «Έχω μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία και στον Μακαριότατο. Οι απόψεις τις εκκλησίας είναι σεβαστές αλλά υπάρχουν και οι διακριτοί ρόλοι. Με βάση το πολίτευμά μας υπάρχει εκτελεστική εξουσία, την οποία ασκεί η κυβέρνηση, και νομοθετική εξουσία την οποία ασκεί η Βουλή. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να φέρνει τη Βουλή ένα νομοθέτημα που ήταν στο προεκλογικές εξαγγελίες».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr