Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Επιστολική ψήφος: Πώς μπορώ να εγγραφώ, τι ισχύει με τις Ευρωεκλογές 2024 και πώς ψηφίζω

Προθεσμία μέχρι και τις 29 Απριλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η επιστολική ψήφος καθιερώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Μέσω της επιστολικής ψήφου δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο εκλογικό κέντρο, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Με αυτό τον τρόπο, οι εκλογείς εξοικονομούν χρόνο και χρήματα και διευκολύνεται ιδιαιτέρως η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, των εποχικά εργαζόμενων, των ατόμων με αναπηρία, και των φοιτητών και μαθητών εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Δεδομένου ότι η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, οι πολίτες ενδέχεται να έχουν ορισμένες απορίες για τον τρόπο εγγραφής τους στους καταλόγους. Γι’ αυτό το λόγο, ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Πώς και με τι στοιχεία μπορώ να εγγραφώ στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου;

Ο εκλογέας του εσωτερικού μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet και επιβεβαιώνοντας το κινητό του τηλέφωνο και το email του με κωδικό μίας χρήσης (OTP).

Ο εκλογέας του εξωτερικού μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr  είτε κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet, είτε κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου του και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου του (από πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης), και επιβεβαιώνοντας το κινητό του τηλέφωνο και το email του με κωδικό μίας χρήσης (OTP).

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις δύνανται να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή (πλατφόρμα) του Υπουργείου Εσωτερικών και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή των ελληνικών Προξενικών Αρχών (Έμμισθα Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Ο εκλογέας δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του και την επιθυμητή διεύθυνση παραλαβής του εκλογικού υλικού. Σημειώνεται ότι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2024.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ