Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

Έρχεται φάρμακο που αντικαθιστά τη γυμναστική

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα φάρμακο (SLU-PP-332) το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη γυμναστική. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε παχύσαρκα ποντίκια και κατάφερε να επηρεάσει τον μεταβολισμό τους, αυξήσει τη μυϊκή τους μάζα και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η τακτική άσκηση, από 2,5 έχει 5 ώρες την εβδομάδα, έχει αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη στην υγεία, ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί στην καθημερινότητα του ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Για χρόνια, όπως αναφέρει το Euronews, επιστήμονες έψαχναν τρόπους για να αναπαράγουν έστω ένα μέρος των πλεονεκτημάτων και του οφέλους για την υγεία της σωματικής δραστηριότητας. Και φαίνεται πως τα κατάφεραν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Burris, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εξέτασε αυτό το νέο φάρμακο – που ονομάζεται SLU-PP-332 – για 28 ημέρες και δημοσίευσε τα αποτελέσματά στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Το φάρμακο αποτελεί μέρος μιας προτεινόμενης κατηγορίας φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες είναι γνωστές ως «μίμηση άσκησης».

Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία τους επιδιώξουν να μιμηθούν τις φυσιολογικές προσαρμογές που σχετίζονται με τις σωματικές δραστηριότητες.

«Αυτή η χημική ένωση βασικά δίνει εντολή στους σκελετικούς μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που προκύπτουν από μια άσκηση», υπογραμμίζει ο Thomas Burris, καθηγητής φαρμακευτικής. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια αύξηση την ενεργειακής του δαπάνη, δηλαδή έκαιγαν περισσότερες θερμίδες, χωρίς καμία αλλαγή στις συνήθειες τους. Επίσης συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο σώματος και βελτίωσαν το μεταβολικό τους σύστημα.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Καθώς υποβάλλεται σε σωματική άσκηση, το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια. Είναι δυνατό να παρατηρηθούν αυτές οι μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές εστίασαν στους υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERR) που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.

Τα ERR εντοπίζονται σε μέρη του σώματος που απαιτούν πολλή ενέργεια, όπως οι μύες, η καρδιά και το συκώτι. Τα ERR ενισχύονται από τη σωματική δραστηριότητα, ένα αποτέλεσμα που αναπαράγεται και από το SLU-PP-332.

«Όταν χορηγήσαμε το φάρμακο στα ποντίκια παρατηρήσαμε πως ολόκληρος ο μεταβολισμός του σώματός τους στρέφεται στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν νηστεύουν ή ασκούνται», είπε ο Burris.

Τα ποντίκια, κατά την πειραματική δοκιμή του φαρμάκου, αποθήκευσαν 10 φορές λιγότερο λίπος, χάνοντας 12% του σωματικού τους βάρους. «Χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κάνοντας τα ίδια που έκαναν», υπογράμμισε ο καθηγητής φαρμακευτικής.

Εάν αναπτυχθεί με επιτυχία, το φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη ή απλώς ηλικιωμένους που τείνουν να παρουσιάζουν μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο του χρόνου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. «Αυτό μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς καθώς γερνούν», τονίζει ο Burris.

Ενώ τα ευρήματα της αρχικής δοκιμής είναι πολύ υποσχόμενα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών, προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

πηγη: aftodioikisi.gr