Η μάχη για την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και των κλαδικών ξεκινά το 2023, με φόντο ένα δυσοίωνο τοπίο όπου κυριαρχούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των νοικοκυριών.
Σε όλη την Ευρώπη -και στην Ελλάδα βέβαια- οι αμειβόμενοι με τους κατώτατους μισθούς έχουν ήδη χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης.
Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνιστούν αυξήσεις μισθών με το… σταγονόμετρο για να μην ενισχυθεί το ράλι του πληθωρισμού.
Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας, η IG Metall, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 4 εκατ. εργαζόμενους στον κλάδο των μετάλλων εξασφάλισε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αυξήσεις μισθών 8,5% για την επόμενη διετία (5,2% το 2023 και 3,3% το 2024) συν ένα αφορολόγητο μπόνους 3.000 ευρώ για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.
Εξίσου καλά τα κατάφερε και η ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις (παρότι ο κλάδος κατέγραψε φέτος υπερκέρδη) συμφώνησε αύξηση 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Πολύ μικρές αυξήσεις
Από ‘κει και πέρα το χάος! Το εμπόριο έχει να υπογράψει κλαδική σύμβαση πάνω από 10 χρόνια, ενώ οι λίγοι κλάδοι που υπέγραψαν συμβάσεις, συμφώνησαν αυξήσεις που δεν ξεπερνούν το 1,5% το 2023 η το 3% το 2023-2024.
Συγκεκριμένα, ο κλάδος των ηλεκτρολόγων ανελκυστήρων συμφώνησε μισθούς από 856 έως 930 ευρώ για το 2023.
Οι εργαζόμενοι στα ναυτιλιακά και τουριστικά γραφεία υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει 1,5% το 2023 και 2% το 2024, με αποτέλεσμα ο εισαγωγικός μισθός του κλάδου να αυξηθεί από τα 1.053 στα 1.069 ευρώ το 2023 και στα 1.090 ευρώ το 2024.
Ο κλάδος ποντοπλοΐας (πλοία εξωτερικού) συμφώνησε αύξηση 1,5% το 2023 και 1,5% το 2024, με αποτέλεσμα οι μισθοί να διαμορφώνονται από 933 έως 2.400 ευρώ.
Η κλαδική σύμβαση για τα τουριστικά καταλύματα (μη κύρια)- ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπει μισθούς από 763 έως 825 ευρώ, ενώ στον κλάδο των τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων οι μισθοί διαμορφώνονται από 671 έως 964 ευρώ.
Είναι σαφές ότι αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, οι εισαγωγικοί κλαδικοί μισθοί δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότεροι από το νέο κατώτατο.
Συλλογικές συμβάσεις μόνο για το 24% των εργαζόμενων
Το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι το διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι χαμηλοί μισθοί, καθώς από συλλογικές συμβάσεις καλύπτεται μόνο το 24% των εργαζόμενων.
Οσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, η χώρα μας ανέβηκε στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ωστόσο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Οσο, δε, θα αυξάνεται το επίπεδο των τιμών, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα είναι διαρκής.
Γι αυτούς τους λόγους η ΓΣΕΕ ζητά σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων προκειμένου, βάσει κοινοτικής οδηγίας, το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων να αυξηθεί κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ ζητά ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 850 ευρώ με βάση τη νέα οδηγία που υιοθέτησε η Κομισιόν για την εισοδηματική επάρκεια και την ενίσχυση των χαμηλόμισθων.
Πού θα κυμανθεί η αύξηση
Οπως σχολιάζει ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «στην Ελλάδα, η μάχη των μισθών θα ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά, όταν θα μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή εντός Ιανουαρίου η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι βέβαιο -σε συνθήκες προεκλογικές πόλωσης- πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί τουλάχιστον στα 751 ευρώ, δηλαδή, σε προμνημονιακά επίπεδα, αν όχι υψηλότερα και εγγύτερα στα 800 ευρώ, που ζητά μετ’ επιτάσεως εδώ και καιρό η αντιπολίτευση.
Ο κατώτατος μισθός, άλλωστε, είναι και ένα “χαρτί” στα χέρια της όποιας κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο κ. Καρούζος, «έτσι όπως έχει δομηθεί το νέο σύστημα καθορισμού του».
«Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η νέα αύξηση θα έλθει την ερχόμενη Πρωτομαγιά, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη στο χρονοδιάγραμμα, ώστε η αύξηση να έρθει νωρίτερα, δεδομένου του εκλογικού κύκλου που φτάνει στο τέλος του. Ωστόσο, φτάνει αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μισθωτής απασχόλησης έναντι του πληθωρισμού και να αποσυμπιεστεί η κατάσταση;», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούζος.
πηγη imerisia.gr