Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Εργάτες γης: Φάμπρικα με τις μετακλήσεις μεταναστών – Καταγγελίες για καθυστερήσεις και γκρίζες ζώνες (video)

Εκρηκτικό είναι και φέτος το πρόβλημα με τις ελλείψεις στους εργάτες γης, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Παραγωγοί από  την Κρήτη, τη Μεσσηνία και την Ελασσόνα, έχουν θέσει και επισήμως το θέμα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για δραματικές καθυστερήσεις αλλά και αστοχίες στη διαδικασία της νόμιμης μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες.

Οι εργάτες γης προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, αλλά και το Μαρόκο, και έρχονται κατόπιν πρόσκλησης του εργοδότη, για να απασχοληθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε τομείς που έχουν μεγάλες ελλείψεις εργατικών χεριών: Γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία, κατασκευές και τουρισμό.

Καταγγελίες για «φάμπρικα» με τους μετακλητούς εργάτες γης

Σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, έχει εγκριθεί για τη διετία 2023-24 η μετάκληση 168.000 εργατών, ενώ φέτος την άνοιξη εγκρίθηκαν άλλοι 32.000, εκ των οποίων το 34% αφορά ανειδίκευτους εργάτες του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, οι αγρότες-εργοδότες διαμαρτύρονται ότι οι μετακλήσεις… κολλάνε στην γραφειοκρατία και ότι επικρατεί μια «ομιχλώδης κατάσταση». Κάποιοι μιλάνε ευθέως για «φάμπρικα», στην οποία εμπλέκονται μεσάζοντες ή ακόμα και προσωπικό πρεσβειών.

Οι πιο έντονες διαμαρτυρίες προέρχονται από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας. Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στο in, o γραμματέας του αγροτικού συλλόγου  Μιχάλης Βιαννιτάκης, ενώ οι αγρότες έχουν καταθέσει πάνω από 2.500 αιτήσεις, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ σε παράβολα και δικηγόρους για την κάθε μία, δεν έχουν καταφέρει να φέρουν παρά λίγες δεκάδες εργάτες, και αυτούς συνήθως κατόπιν εορτής, όταν έχει τελειώσει η περίοδος που τους χρειάζονται.

Επίσης θεωρεί ότι η τροπολογία Καιρίδη, που θεωρητικά θα διευκόλυνε την νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα για 3 χρόνια (μόνο για φέτος), ήρθε πολύ αργά και ενώ είχαν ήδη φύγει οι έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη.

Ακόμα και οι νομιμοποιήσεις όσων δουλεύουν εδώ, που γίνονται μετ’ εμποδίων, δεν λύνουν το θέμα των ελλείψεων εργατικών χεριών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr