Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 στην Αλαγονία

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 στην περιοχή της Αλαγονίας, στον Ταϋγετο Μεσσηνίας.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 στην Αλαγονία

Τον Ιανουάριο 2019 λόγω της εκτεταμένης έλλειψης έργων πρόληψης για αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα, εκδηλώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και προκλήθηκαν ζημιές σε δρόμους και ιδιοκτησίες στον Ταΰγετο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2021 όπου έγιναν νέες κατολισθήσεις.

Έχει μείνει όμως «νεκρό γράμμα» η ανακήρυξη της περιοχής της Αλαγονίας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», αλλά και η δήθεν «εξασφάλιση» κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών. Τελικά τα έργα έχουν μείνει στη μέση αυξάνοντας τους κινδύνους για νέες καταστροφές.

Εκτός όμως από τα απαραίτητα τεχνικά έργα, πολλοί από τους κατοίκους που επλήγησαν οι ιδιοκτησίες τους δεν μπορούν να κάνουν καμία επέμβαση στα σπίτια τους, ενώ δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σα να μην έφτανε αυτό, στις αρχές Ιουνίου του 2023 είχαμε παραπομπή σε δίκη κατοίκων της Αλαγονίας γιατί με τις ετοιμόρροπες ιδιοκτησίες τους έθεταν σε κίνδυνο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, αφού αναγνώρισε και παραδέχθηκε την καθυστέρηση,  παρέπεμψε στις ευθύνες του κεντρικού κράτους.  Αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, του ΙΓΜΕ, της ΔΑΕΦΚ υποστήριξε ότι: η  ευθύνη για την καθυστέρηση βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που δεν έχει εκδώσει τη διαπιστωτική απόφαση, παρά το ότι από τον Απρίλιο 2022 εστάλη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων η σχετική μελέτη που του είχε ζητηθεί.

Η διαπιστωτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων αφορά τη γεωλογική μελέτη καταλληλότητας και καθορίζει ποιες περιοχές της κατολίσθησης είναι κατάλληλες, ποιες περιοχές είναι κατάλληλες υπό προϋποθέσεις και ποιες περιοχές είναι ακατάλληλες για δόμηση.  Η καθυστέρηση στην έκδοση της διαπιστωτικής έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να ενταχθούν  στις αποζημιώσεις που απαιτούνται είτε για κατεδάφιση και μετεγκατάσταση της  κατεστραμμένης οικίας τους, είτε για επισκευή, όπως επίσης και για να εκπονηθούν μελέτες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης.

Είναι φανερό ότι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα του ψηφιακού κράτους «ζορίζεται» όταν έχει να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα του λαού, αντιθέτως «πάει με χίλια», όταν  ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τα κερδοφόρα συμφέροντα  του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

-Να εκδοθεί η διαπιστωτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν οι πληγέντες κάτοικοι της Αλαγονίας,

– Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης και προστασίας του χωριού, που έχουν απομείνει ημιτελή με κίνδυνο για επιδείνωση της κατάστασης.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος